Středa, 24. dubna 2024

Thunbergová: Emise pořád rostou, v zásadě se s tím nic nedělá

Thunbergová: Emise pořád rostou, v zásadě se s tím nic nedělá

Lidstvo by už nemělo své úspěchy posuzovat podle křivky ekonomického růstu, ale podle vývoje emisí skleníkových plynů. Ty stále stoupají a proti "klimatickému zhroucení" se v podstatě nijak nebojuje. V britském parlamentu to dnes prohlásila 16letá Švédka Greta Thunbergová, která je hlavní tváří globálního mládežnického hnutí za tvrdší ekologickou politiku. Zdaleka neděláme dost, řekl v reakci britský ministr životního prostředí Michael Gove.

"Lhali jste nám. Dávali jste nám falešnou naději. Říkali jste nám, že budoucnost je něco, na co je třeba se těšit," řekla aktivistka při setkání s britskými poslanci. Lidem její generace prý byla budoucnost ukradena, "aby se mohl malý počet lidí dostat k nepředstavitelným sumám peněz". "Neřídíte se vědou, protože vás zajímají jenom řešení, která vám umožní pokračovat jako dosud," dodala Thunbergová.

Při současných trendech podle mladé Švédky kolem roku 2030 začne nezvratná řetězová reakce přírodních jevů, "která nejspíše povede ke konci civilizace, jak ji známe". Thunbergová se přitom odvolávala na závěry Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), které podle ní bezvýhradně podporují téměř všechny významnější národní vědecké orgány.

IPCC ve zprávě z loňského podzimu konstatuje, že udržení globálního oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální éře vyžaduje urychlené přijetí dalekosáhlých opatření, jako zajištění stavu čistých nulových emisí do roku 2050. Při růstu teplotních průměrů o více než 1,5 stupně pak podle vědců hrozí dlouhotrvající nebo nezvratné změny. Globální emise oxidu uhličitého nicméně v roce 2018 podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) narostly o 1,7 procenta a dosáhly tak nového maxima.

"V posledních šesti měsících jsem napříč Evropou procestovala stovky hodin ve vlacích, elektrických automobilech a autobusech, a opakovala jsem znovu a znovu tato život měnící slova. Ale zdá se, že o tom nikdo nemluví a že se nic nezměnilo... Základním problémem je, že i přes všechna krásná slova a sliby se v zásadě pro zastavení, nebo pouhé zpomalení klimatického zhroucení nic nedělá," uvedla Thunbergová, která v uplynulých měsících vystoupila v Evropském parlamentu i na Světovém ekonomickém fóru a setkala se s papežem.

Klimatická krize je podle ní zároveň nejlehčí i nejtěžší výzvou pro lidstvo, protože je jasné, co je potřeba učinit, avšak řešení vyžaduje transformaci současného ekonomického modelu. "Jediné, na co bychom se měli ohlížet, je křivka emisí. A je mi líto, ale ta jde pořád nahoru... Už bychom neměli naše bohatství měřit podle grafu, který ukazuje ekonomický růst, ale podle křivky, která ukazuje emise skleníkových plynů," vzkázala Thunbergová členům britského parlamentu.

Projev švédské školačky si vyslechl také ministr životního prostředí Gove, podle něhož vlády dosud proti klimatickým změnám nepostupovaly dost důrazně. "Čas konat nastal, výzva nemůže být zřetelnější. Slyšeli jsem tě, Greto," dodal. Thunbergová se ve své promluvě opakovaně ptala, zda ji je dobře slyšet.

Podle aktivistky již snadná řešení nejsou možná, "ekologickou katastrofu" nicméně stále lze odvrátit. "Lidé jsou velmi přizpůsobiví, stále to můžeme napravit. Ale tato možnost nepotrvá dlouho," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů