Pátek, 19. dubna 2024

National Geographic Society: Summit o ochraně přírody

National Geographic Society (Národní zeměpisná společnost), zástupci projektu Campaign for Nature se v Kanadě setkávají se zástupci z jiných zemí, aby prosadili ambiciózní globální program pro přírodu...

National Geographic Society: Summit o ochraně přírody

Rostoucí koalice vědců, vládních představitelů, nevládních organizací, podniků a filantropů přesvědčuje země, aby do roku 2030 chránily nejméně 30 procent planety.

Zbývá jen 18 měsíců, než se světoví lídři sejdou v Číně, aby dokončili dohodu o řešení ztráty biologické rozmanitosti, snížili historickou míru vymírání volně žijících živočichů, zmírnili dopady změn klimatu a ochránili poslední divoká místa planety. Vládní a nevládní subjekty z více než desítky zemí se dnes a zítra setkají v Montrealu, aby prosadili ambiciózní globální dohodu o ochraně přírody.

Summit o ochraně přírody (Nature Champions Summit), který pořádá kanadská vláda, připraví půdu pro říjen 2020, kdy se v čínském Kunmingu setkají zákonodárci na Konferenci stran na téma biologické rozmanitosti, aby stanovili globální politiku v oblasti biologické rozmanitosti pro příští desetiletí. Setkání začíná den poté, kdy francouzská tisková agentura Agence France-Presse (AFP) oznámila, že konečná studie o stavu biologické rozmanitosti, která by měla být vydána Mezivládní platformou pro politiku v oblasti vědy o biologické rozmanitosti a ekosystémových službách (IPBES), zjistí, že ztráta přírody a probíhající krize vymírání volně žijících živočichů je ještě horší, než bylo dříve známo.

,,Vědecká komunita má v této věci jasno: národy musí rychle urychlit tempo a rozsah ochrany planety dříve, než bude příliš pozdě," řekl Brian O'Donnell, ředitel projektuCampaign for Nature, který se tento týden zúčastní summitu. ,,Pouze ochranou mnohem většího množství půdy a vody můžeme chránit přírodu pro miliardy lidí, kteří jsou závislí na zdravých a funkčních přírodních oblastech."

Vládní představitelé z Chile, Číny, Kostariky, Německa, Norska, Spojeného království a jiných zemí se s kanadskou vládou setkají tento týden v Montrealu. Summit na vysoké úrovni odráží obnovenou naléhavost vývoje nových, odvážných a dosažitelných cílů pro ochranu více půdy a oceánu po celém světě. Jak filantrop Hansjörg Wyss, který na ochranu přírody daroval 1 miliardu USD, uvedl na stránce op-ed (stránce naproti stránce s úvodníkem) zveřejněné v pondělí v deníku Toronto Star, je summit důležitou příležitostí pro národy, aby začaly hovořit o specifických strategiích pro ochranu života na Zemi.

Akce se zaměří zejména na dvě oblasti, které jsou rozhodující pro úspěch jakéhokoli ambiciózního globálního programu pro přírodu: financování ochrany a zachování původních zdrojů.

Efektivní zachování nejméně 30 % půdy a oceánů planety bude vyžadovat, aby globální společenství vynaložilo prostředky nezbytné pro správu parků, chráněných mořských oblastí, útočišť v divoké přírodě a jiných chráněných oblastí. Zdroje jsou potřebné pro plánování, monitorování, interpretaci a hlídkování chráněných a udržovaných oblastí.

Druhým klíčovým tématem tohoto týdne je důležitost upřednostnění ochrany prostředí domorodým obyvatelstvem. Ačkoli domorodá společenství představují méně než 5 procent světové populace, spravují nebo vlastní půdu na ploše 25 procent plochy planety, která zahrnuje 80 procent její rozmanitosti rostlin a volně žijících živočichů. Pouze uznáváním svrchovanosti a zmocněním domorodých komunit k ochraně jejich tradičního území a vod budou národy úspěšné v oblasti ochrany přírody v rozsahu nezbytném pro ochranu volně žijících živočichů a divoké přírody.

Aby se zabránilo větší ztrátě přírody, spojuje se rostoucí koalice vědců, domorodých skupin, vládních představitelů, environmentálních skupin, vedoucích podniků a filantropů s cílem ochránit nejméně 30 procent planety do roku 2030. Jen minulý týden podpořilo tento cíl více než 75 skupin z celého světa a 19 předních světových vědců v magazínu Science Advances zveřejnilo studii, která by umožnila ochranu větší části planety na základě dat a vědecky podložených případů.

,,Věda má jasno: v příštím desetiletí musíme ochránit 30 procent planety," řekl Dr. Enric Sala, badatel a cestovatel společnosti National Geographic a jeden z autorů studie, který se také zúčastní setkání v tomto týdnu. ,,K záchraně přírodního světa, jež nám dává kyslík, který dýcháme, jídlo, které jíme, a čistou vodu, kterou pijeme, nyní potřebujeme politické vedení."

Vědci ukázali, že současný stav přírody je neutěšený. Naše planeta ztrácí volně žijící živočichy 1000 krát rychleji než kdykoliv v lidské historii - a problém se zhoršuje, ne naopak. Obrovské množství živočišných druhů je již na cestě k zániku, včetně 14 procent ptáků, 25 procent savců a 40 procent obojživelníků.

Komunity vidí hmatatelné důsledky rychlé ztráty přírody. Znečištění, nadměrný rybolov a invazivní živočišné druhy ohrožují živobytí lidí; ničení lesů a mokřadů zhoršuje kvalitu místního ovzduší a zanechává lidi zranitelnější vůči hurikánům, záplavám a jiným přírodním katastrofám; ztráta opylovačů nutí některé komunity platit za opylování svých rostlin ručně. Naopak děti, které žijí blízko chráněných oblastí, mají lepší zdravotní a ekonomické výsledky než ty, které žijí jinde.

Jak Hansjörg Wyss uvedl tento týden na stránce op-ed (stránka naproti stránce s úvodníkem):

,,Bude to vyžadovat úsilí nás všech - přes hranice, napříč generacemi a napříč kulturami - společně pracovat na ochraně našeho přírodního světa... Summit o ochraně přírody konaný tento týden nabízí pozoruhodnou příležitost zmapovat ambiciózní společnou cestu k ochraně přírody pro vše žijící."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů