Pátek, 19. dubna 2024

Sedmá generace 2/2019: Jaký svět, takový sport

Sportem ku zdraví přírody a společnosti? Změní středoškoláci klima? Jak dopadá boj proti palmovým plantážím?

Sedmá generace 2/2019: Jaký svět, takový sport

Prospívají trvalé travní porosty naší krajině? Je Vodní dílo Nové Mlýny zločinem proti přírodě? Jak se server iDNES.cz staví k divoké přírodě a zvířatům? Nastanou ekologickému zemědělství lepší časy? Jak udělat tmu? Vyhnou se naše lesy masivní chemizaci? Jak vypadá ekoterorismus s lidskou tváří? Čím ne/prospívají umělá hnojiva? Jak žít ve vesmíru? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu čísla přibližujeme sociální, environmentální, lidsko-právní či zvířecko-právní aspekty sportu a turistiky. Dále se můžete těšit na kauzu novomlýnských nádrží, texty o světelném smogu, používání chemie v lesích a hnojiv v zemědělství, zatravňování a zalesňování půdy či o mediálním zobrazování divoké přírody a zvířat.

Všímáme si též aktuálního klimatického stávkového hnutí středoškoláků a změn vedoucích k větší pestrosti evropských polí. Nabízíme i překlady - Naomi Kleinová nahlíží klimatickou změnu z mezinárodní perspektivy a kosmolog Brian Thomas Swimme se zamýšlí nad tím, jak žít ve vesmíru. Nechybí reflexe knihy Bedřicha Moldana Civilizace na planetě Zemi či filmů Vrt a Žena na válečné stezce.

V rozhovorech zpovídáme Aisyah Odist a Filipa Žitníka na téma zpracování plastových odpadů, primatolog Stanislav Lhota nám pak na závěr přibližuje komplikované palmové bojiště. Součástí vydání jsou pravidelné sloupky Terrapie, La Lupa a Bioastrologické zatmění, stejně jako rubriky Librarium, Vaše ohlasy, Ekologický kompost a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dobrý výhled na hvězdy přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů