Čtvrtek, 28. března 2024

Díky nové technologii jeskyňáři mapují ve 3D i zatopené podzemní prostory

Díky nové technologii jeskyňáři mapují ve 3D i zatopené podzemní prostory

Správa jeskyní ČR dnes představila tzv. videogrammetrii, novou technologii, díky které se ve světové premiéře podařilo naskenovat a zmapovat zatopené části Chýnovské jeskyně. Se Správou na projektu spolupracuje řada expertů z Archeologického ústavu AVČR Brno, organizace Geo-cz a organizací České speleologické společnosti 1-10 Speleoaquanaut a 2-01 Chýnovská jeskyně. Pro Chýnovskou jeskyni společně vyvinuli speciální metodu, aplikaci a prototyp zařízení, které díky videogrammetrii umožňují maximálně rychle zmapovat ve 3D rozměru velké a členité objekty.

,,Chýnovská jeskyně patří ke 14 veřejnosti zpřístupněným jeskyním ČR. Ač se její objevení datuje rokem 1863, o zatopených částech této jeskyně víme až z 80. let minulého století. V letech 2017 - 2019 jsme zorganizovali řadu akcí s cílem ověřit možnosti využití nové metody mapování pomocí tzv. videogrammetrie. Výsledek nás i odbornou veřejnost příjemně překvapil," informuje ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

Ve finální fázi se během tří ponorů podařilo dvojici potápěčů velmi přesně zmapovat zatopené partie Chýnovské jeskyně. Odborná veřejnost díky nim objevila více než 220 metrů velmi členitých chodeb s převýšením až 43 metrů. Tato metoda představuje zásadní průlom v problematice mapování trvale zatopených podzemních prostor a do značné míry řeší obtíže, s nimiž se potýkají badatelé a potápěči na celém světě. Při tvorbě technologie byly využity zkušenosti realizačního týmu s mapováním v jeskyních a vytvářením technologických postupů pro dokumentaci kulturního dědictví. Speleopotápěčský průzkum a dokumentace těchto trvale zatopených prostor zde i nadále pokračuje.

Stejnou metodu v posledních letech použila organizace Geo-cz např. pro dokumentaci Pražského hradu, Českých korunovačních klenotů nebo relikviáře sv. Maura. První výsledky využití této metody při mapování Chýnovské jeskyně byly publikovány ve sborníku Speleofóra 2018 a v časopisu Ochrana přírody (1/2019).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů