Úterý, 19. března 2024

Břeclav připravuje motivační systém sběru odpadu

Břeclav připravuje motivační systém sběru odpadu

Vedení břeclavské radnice se chystá zavést takzvaný motivační sběr odpadu. Bude oceňovat ty Břeclavany, kteří budou poctivě třídit odpad. Radní to dnes oznámili na tiskové konferenci.

Kvůli plánovanému systému navázala břeclavská radnice spolupráci s iniciativou Moje odpadky, která pomohla se zavedením obdobného systému v několika městech i obcích. Pilotní program začne ještě letos v zástavbě rodinných domů v Poštorné, Staré Břeclavi a Charvátské Nové Vsi.

"Vytříděný odpad budou lidé dávat do plastových pytlů s čárovým kódem. Zároveň si budou moci na webové stránce zřídit svůj odpadový účet, na kterém si kdykoliv zkontrolují, kolik a jakého odpadu vyprodukovali a na jakou odměnu mají nárok. Kdo bude třídit lépe, získá v dalším roce slevu na poplatku za odpad," uvedl místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní). Dodal, že sleva by mohla dosáhnout až 70 procent.

Účast v motivačním systému bude dobrovolná. Radnice očekává, že náklady na svoz a likvidaci netříděného odpadu by v částech města s přibližně 10.500 obyvateli měly klesnout až o 2,9 milionu ročně.

Cílem motivačního systému je přimět obyvatele, aby se nažili vytváření odpadu předcházet například nákupem v bezobalovém obchodě, darováním ještě použitelných věcí dalším lidem nebo používáním ekologických paliv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů