Úterý, 19. března 2024

Konference Životní prostředí - prostředí pro život

Konference Životní prostředí - prostředí pro život

CENIA, česká informační agentura životního prostředí a Slovenská agentúra životného prostredia se rozhodli pokračovat ve své dlouholeté tradici pořádání každoroční česko-slovenské odborné konference. V roce 2019 pořádáme dvoudenní odborné setkání s cílem vytvořit prostor pro širokou diskusi o otázkách, souvisejících s aktuálními výzvami v oblasti ochrany životního prostředí. Konference pod názvem ,,Životní prostředí - prostředí pro život"se uskuteční ve dnech 12. - 13. června 2019 v Kongresovém centru Floret v Průhonicích.

Zvolený název konference evokuje záměr umožnit otevřenou diskusi nad různými aktuálními tématy. Odborný obsah konference je rozdělen do čtyř základních tematických okruhů:

  1. Udržitelná spotřeba (a výroba) a společenská odpovědnost zahrne např. problematiku environmentálního značení, sociálně odpovědného zadávání včetně zelených veřejných zakázek, systematické přístupy k řešení oběhového hospodářství, otázky zeleného bydlení a architektury, udržitelného trávení volného času, včetně udržitelnosti v oblasti turistického ruchu a další
  2. Globální odpovědnost - se zaměřením především na aktuálně diskutované otázky klimatické změny a jejich dopadů a globální iniciativy včetně SDGs, související programy mezinárodní rozvojové spolupráce a partnerství pro udržitelný rozvoj.
  3. Udržitelný rozvoj sídel a místní Agenda 21 - péče o životní prostředí v sídlech již dávno není vnímaná jako izolovaná aktivita, ale jako průřezový princip, který se promítá do řešení územního rozvoje, ekonomických aktivit, dopravy, energetiky a dalších aspektů rozvoje lidských sídel. Úspěch při snaze o udržitelný rozvoj sídel je nemyslitelný bez systematického vzdělávání k UR zaměřeného na všechny cílové skupiny.
  4. Podpora strategického plánování v oblasti životního prostředí - odborné setkání tohoto druhu je dobrou příležitostí pro diskusi nad širšími otázkami, týkajícími se vývoje životního prostředí a naší společnosti v globálním měřítku i v lokálních souvislostech, identifikace trendů, signálů, příležitostí a hrozeb ovlivňující prostředí kolem nás.

Hlavní program doplní doprovodné odborné akce, jako například seminář k možnostem atraktivní vizualizace dat - Tableau Day, který pořádá hlavní partner konference - společnost INEKON SYSTEMs s.r.o, ve spolupráci s CENIA a Výzkumným ústavem vodohospodářským T.G. Masaryka, v. v. i.

Paralelně s hlavním programem konference se uskuteční rovněž setkání realizátorů programu místní Agenda 21 v ČR a seminář DEN s INSPIRE.

V podvečer prvního dne konference budou novým držitelům slavnostně předány certifikáty Ekologicky šetrný výrobek (EŠV) a evropské ekoznačky EU Ecolabel.

Odborný program konference bude doplněný společenským večerem, který umožní v neformální atmosféře pokračovat v diskusích nad nastolenými otázkami, navázat nové, či prohloubit existující kontakty a sdílet zkušenosti a názory.

Přijďte se s námi o vaše zkušenosti podělit a inspirovat tím někoho dalšího. REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ naleznete ZDE. Na shledanou 12. a 13. června 2019 ve Floretu.

Těšíme se na vás!

Organizační tým CENIA a SAŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů