Úterý, 19. března 2024

Úroveň recyklace a energetické využití frakcí ze směsného komunálního odpadu

Úroveň recyklace a energetické využití frakcí ze směsného komunálního odpadu

Historická metropole Moravy hostí mezinárodní česko-polskou konferenci, kterou organizuje se svými partnery česká společnost Aquatest, člen skupiny Purum Kraft (člen ČAOH).

Ve spolupráci s významými hráči v odpadovém hospodářství a pod záštitou předních veřejných institucí, budou v Olomouci čeští, polští a slovenští experti řešit budoucnost využití odpadu, otázky třídění a recyklace druhotných surovin, energetického využití spalitelných frakcí ze směsného komunálního odpadu, a nabídnou nová optimální řešení pro obecní systémy v nakládání s komunálními odpady. 2. Česko-polská konference ,,Úroveň recyklace a enegetické využití frakcí ze směsného komunálního odpadu" se ukuteční ve dnech 29. - 30. května 2019 v NH Collection Olomouc Congress Hotelu.

Cílem konference je navázat na loňský ročník společné výměny zkušeností a dobrých praktik při řešení problematiky nakládání s komunálními odpady v České republice a Polsku, kdy se odborníci shodli na nedostatečné legislativě, motivaci i stabilním prostředí pro efektivní snižování skládkovaného komunálního odpadu v České republice, zatímco za sousedním Polskem zaostáváme v budování infrastruktury pro třídění i recyklaci o několik let. Konference nově přinese také aktuální informace o řešení této problematiky na Slovensku, a to s ohledem na naplňování rámcových cílů Evropské unie v oblasti oběhového hospodářství. Jako v prvním ročníku konání konference i letošní exkurze v Polsku a České republice představí moderní zařízení pro nakládání s komunálními odpady, jako jsou linky s optickým tříděním, zejména druhotných surovin, technologie na výrobu alternativního paliva TAP, překládací stanice pro logistiku s komunálními odpady a proběhnou prohlídky zařízení určených k termickému zpracování komunálních odpadů v Brně a v Krakově.

O významu již druhého ročníku mezinárodní konference a důležitosti tématu s ohledem na připravovanou legislativu se zákazem skládkování neupraveného směsného komunálního odpadu, recyklovatelných, využitelných a spalitelných odpadů, svědčí i čestné záštity. Ty poskytlo Ministerstvo životního prostředí, pan ministr Richard Brabec, a Česko-polská obchodní komora, pan předseda představenstva Jiří Cienciala. Akce se koná také za podpory Česko-polské obchodní komory, Okresní hospodářské komory Olomouc, Polska Izba Gospodarki Odpadami, Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast, a zúčastní se mimo jiné i společnosti jako je Sutco Polska Sp. z. o. o., Veolia Energie ČR, EKO-KOM a.s., OZO Ostrava s.r.o., FCC Česká republika, s.r.o., SGS Czech Republic s.r.o., SAKO Brno, a.s. či Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania Sp. z o.o. Informace o konferenci najdete na webových stránkách Ministerstva životního prostředí, sekce kalendář akcí, a na webových stránkách společnosti Aquatest - www.aquatest.cz.

Pozvánka je pod tímto odkazem

Program konference: program-cz-pl-konference-sko-2019-1-cirkular-.pdf [ 625.15 kB, PDF ]

Zdroj: S využítím materiálů Aquatest na webu České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů