Pátek, 29. března 2024

Kroměříž začne používat podzemní a polopodzemní kontejnery

Kroměříž začne používat podzemní a polopodzemní kontejnery

Kroměřížská radnice připravuje změnu v systému shromažďování odpadů. Plánuje vybudovat polopodzemní a podzemní kontejnery. V příštích letech by se měly objevit na 35 stanovištích ve 13 lokalitách. Investiční záměr přijde podle projektanta zhruba na 25 milionů korun, město by rádo na jeho financování využilo dotace, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Podle místostarosty Karla Holíka (ČSSD) má nyní město ve 13 zmíněných lokalitách 53 stanovišť s 321 kontejnery o celkovém objemu 355 metrů krychlových. "Nově zde bude výrazně méně stanovišť, jen 150 kontejnerů, ale s asi celkem o 320 metrů krychlových větším objemem, a navíc získáme asi dvě desítky nových parkovacích míst," uvedl Holík.

Radnice chce nové kontejnery osazovat postupně. "Příští rok bychom rádi tyto kontejnery instalovali na náměstích Komenského a Milíčovo a před koupalištěm Bajda. Díky polopodzemním a podzemním kontejnerům kroměřížská náměstí a ulice jistě prohlédnou a budou pro oko turisty i našich občanů mnohem přitažlivější," doplnil Holík.

Další přínos by podle něj mělo představovat očekávané zvýšení produkce tříděného odpadu zhruba o 200 tun ročně. Ve většině lokalit by měly být vybudovány polopodzemní kontejnery, v historické části pak podzemní, které nenaruší historický ráz města. V samotném centru Kroměříže přitom dosud nádoby na separovaný odpad zcela chybějí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů