Čtvrtek, 28. března 2024

Čína od roku 2021 ukončí dotace pro větrné elektrárny na pevnině

Čína od roku 2021 ukončí dotace pro větrné elektrárny na pevnině

Čína na začátku roku 2021 ukončí dotace pro nové projekty větrných elektráren na pevnině. Oznámila to dnes čínská Národní rozvojová reformní komise (NDRC). Rozhodnutí je milníkem v sektoru obnovitelných zdrojů energie, který tradičně spoléhá na dotace a další výhody, které mají podpořit výstavbu těchto zařízení. Rozhodnutí staví nové projekty větrných elektráren na stejnou úroveň jako nové projekty uhelných či plynových elektráren.

Čína platí relativně vysokou sazbu za kilowatthodinu (kWh) elektřiny z větrných nebo solárních elektráren. Prosazuje ale takzvanou paritu rozvodné sítě, tedy aby elektřina z alternativních zdrojů byla vyráběna za náklady, které jsou stejné nebo nižší, než je cena za nákup elektřiny z rozvodné sítě. To znamená, že cena elektřiny z obnovitelných zdrojů je shodná nebo nižší s cenou z tradičních zdrojů výroby elektřiny, jako je uhlí.

Čína už snížila dotace na větrné a solární elektrárny po prudkém poklesu nákladů na jejich výstavbu a vybavení. Loni energetický regulátor uvedl, že bude vyvíjet dodatečný tlak na poskytnutí technologické a politické podpory obnovitelnému sektoru, aby bylo zajištěno, že je schopen provozu bez dotací. Čína také v lednu zahájila několik projektů větrných a solárních elektráren bez dotací a upozornila, že náklady na výstavbu solárních elektráren v Číně mezi roky 2012 a 2017 klesly o 45 procenta a větrných o 20 procent.

Studie zveřejněná minulý týden Severočínskou univerzitou elektrické energie ukázala, že využití uhlí pro výrobu elektrické energie by se mělo dostat na vrchol v příštím roce, kdy dosáhne 1,32 miliardy tun. Cílem vlády je pouze 1,23 miliardy tun. Podíl nefosilních paliv na celkové výrobě elektřiny se má příští rok pohybovat mezi 32 až 34 procenty, vládní cíl je 31 procent, uvedla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů