Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sněmovna zřejmě usnadní možnost budování malých vodních děl

Sněmovna zřejmě usnadní možnost budování malých vodních děl

Poslanecký návrh, který má usnadnit budování malých vodních děl a terénních úprav k zachycování vody, míří po dnešku ve Sněmovně k závěrečnému schvalování. Poslanci ČSSD, ANO, KSČM a SPD v něm například navrhují, aby malá vodní díla a terénní úpravy vznikaly pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu. Některým poslancům ale vadí, že by se k takovým dílům nemohl podle návrhu vyjadřovat orgán ochrany životního prostředí a chtějí jeho účast v povolovacím procesu zachovat.

Předkladatelé chtějí usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. Pro jejich budování by podle stavebního zákona stačil územní souhlas místo územního rozhodnutí. Návrh vychází ze záměru, který loni v létě předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko, měla k němu ale výhrady.

Pro terénní úpravy by nemělo být nutné ani ohlášení, ani stavební povolení. Navrhované opatření se má týkat terénních úprav a vodních děl s výškou hráze do 1,5 metru o rozloze do dvou hektarů. Zemědělský výbor však na návrh Josefa Kotta (ANO) doporučil změnit návrh tak, aby malá vodní díla do dvou hektarů povolovaná v tomto režimu mohla mít výšku hráze až 2,5 metru. Kott dnes řekl, že jeho návrh vychází z konzultací s odborníky na stavbu malých vodních děl. U nižší vodní hladiny by podle něj hrozilo brzké vyschnutí.

Členka výboru pro životní prostředí Eva Fialová (ANO) řekla, že je pro ni nepřípustné, aby se nemohl vyjadřovat orgán ochrany životního prostředí. Předložila několik pozměňovacích návrhů, které dávají úřadům lhůtu na vyjádření a pokud by se nevyjádřily, platila by fikce souhlasu. Obdobně se vyjádřil i Jan Čižinský (za KDU-ČSL), který podle svých slov doufá, že vznikne dohoda o navrácení orgánu ochrany životního prostředí zpět do hry.

Předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti) chce omezit velikost ploch, které by bylo možné navrženou cestou budovat. Místo navrhovaných dvou hektarů chce plochu omezit na 0,15 hektaru.

Zpravodaj zemědělského výboru Karel Tureček (ANO) řekl ČTK, že pozměňovací návrh výboru přesouvá povolování zmíněných vodních děl z režimu stavebního zákona do režimu vodního zákona. Navrhlo to podle něj ministerstvo pro místní rozvoj. Tím by se vyřešily i námitky poslanců, kterým vadí, že by se nevyjadřoval orgán ochrany životního prostředí. Pokud se bude povolení odehrávat podle vodního zákona, tak o něm bude rozhodovat referát životního prostředí, uvedl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů