Čtvrtek, 28. března 2024

Na sanace po hornictví míří do dvou regionů téměř miliarda

Na sanace po hornictví míří do dvou regionů téměř miliarda

Šest lokalit v severozápadních Čechách a sedm v Moravskoslezském kraji se bude letos čistit od ekologických škod, které způsobila hornická a hutnická činnost. Tyto veřejné zakázky dosáhnou téměř jedné miliardy korun. Spadá do nich například druhá etapa revitalizace centra Orlové-Lutyně nebo revitalizace břehu u vodní nádrže Matylda v Mostě, která vznikla zatopením bývalého lomu. Vyplývá to z materiálu, o němž bude v pondělí jednat vláda. Navrhuje také, aby se uskutečňovaly projekty na revitalizaci krajiny a jejich počet se ročně snížil.

Ministerstva průmyslu a obchodu (MOP) a financí vytvořila harmonogram, do nějž zahrnula projekty, s nimiž souhlasí i územní rozvoj. MPO má vládu informovat každoročně o čerpání peněz na sanace a rekultivace po někdejší hutnické a hornické činnosti. Pro severozápadní Čechy počítá materiál se zadáním šesti veřejných zakázek zhruba za 335 milionů korun. V Moravskoslezském kraji letos stát zadá sedm veřejných zakázek přibližně za 632 milionů korun.

MPO v materiálu také navrhuje zrušit kategorii prioritních projektů a počet zadávaných zredukovat na deset. Loni ministerstvo financí v meziresortním řízení požadovalo, aby stát dával peníze pouze na revitalizaci regionů, tedy ne na projekty soukromých těžebních společností a státních podniků sanačního charakteru. Podle materiálu s tím nesouhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Moravskoslezský kraj.

V 90. letech v rámci privatizace převzaly těžební společnosti od státu nejen těžební lokality, ale i rozsáhlá území s ekologickou zátěží. Privatizační smlouvy neobsahovaly povinnost státu se na sanacích podílet. Měly ji firmy. Kvůli tíživé situaci v těžebním sektoru a nutnosti zachovat pracovní místa však stát začal od roku 2002 ekologické škody po hornické činnosti řešit.

Meziresortní komise k řešení ekologických škod v Ústeckém a Karlovarském kraji do loňska doporučila 364 projektů za 15,475 miliardy Kč, u více než dvou set se vyčerpalo již 10,5 miliardy korun. K dofinancování projektů zbývá více než půl miliardy korun. V Moravskoslezském kraji doporučila komise téměř tři sta projektů za 20,8 miliardy korun.

Vyřazeno bylo 13 sanačních a rekultivačních projektů státního podniku DIAMO a OKD za 3,1 miliardy Kč. Dokončit podle materiálu zbývá 80 schválených projektů za 6,8 miliardy. V kladenském regionu komise v letech 2003 až 2018 schválila sedm projektů, které doposud vyčerpaly 1,7 miliardy. Od posledního jednání komise v roce 2006 nebyl doporučen ani jeden projekt.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů