Úterý, 19. března 2024

Provozovatel rychlého občerstvení dostal pokutu 160 tisíc za porušování zákona o obalech

Provozovatel rychlého občerstvení dostal pokutu 160 tisíc za porušování zákona o obalech

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Plzni uložili pokutu 160 tisíc korun společnosti PANDA T-P s.r.o. Firma, která v několika českých městech provozuje síť rychlého občerstvení, nezajistila zpětný odběr, recyklaci a využití 30 tun odpadů z obalů, které v roce 2018 uvedla na trh. Porušila tím zákon o obalech.

Inspektoři kontrolovali celkem pět provozoven - tři v Plzni, jednu v Teplicích na Ústecku a jednu v Rábech na Pardubicku. Provozovatel v nich uvedl na trh především polystyrénové obaly na hlavní jídlo a polévky, plastové kelímky a jednorázové příbory. ,,Nezajistil ovšem, aby odpady z obalů jím uvedených na trh, byly využity v rozsahu stanoveném zákonem. Jeho účelem je snížit množství odpadů ukládaných na skládky a zajištění co nejefektivnějšího využití surovin z obalů," uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Plzeň.

Přitěžující okolností pro provozovatele rychlého občerstvení byla skutečnost, že si nepodal návrh na zápis do Seznamu osob, které jsou nositeli povinnosti zpětného odběru nebo využití odpadu z obalů. Rovněž neohlásil údaje z evidence o obalech a způsobech nakládání s nimi Ministerstvu životního prostředí. ,,Při určování výše pokuty inspektoři vzali v potaz to, aby sankce nebyla pro provozovatele ekonomicky výhodnější než dodržování zákona," doplnila Horčicová.

Proti pokutě se provozovatel neodvolal, sankce je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů