Úterý, 19. března 2024

Ministr Toman: Pokračujeme v přípravě ústavní ochrany vody, právní posudek vypracují odborníci z Univerzity Karlovy

Ministr Toman: Pokračujeme v přípravě ústavní ochrany vody, právní posudek vypracují odborníci z Univerzity Karlovy

Ještě v tomto měsíci Ministerstvo zemědělství (MZe) uzavře smlouvu s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy na zpracování posudku o možnostech ústavně právní ochrany vod v České republice. MZe tak pokračuje v konkrétních krocích na zvýšení právní ochrany vody. Studie bude obsahovat návrhy, jakým způsobem bude možné vodu ochránit ústavou a také analýzu zkušeností ze zahraničí.

,,Zdroje pitné vody jsou natolik cenné, že je musíme chránit mnohem více než v minulosti. Chceme to zakotvit do Ústavy České republiky. Právě proto jsme se už před časem spojili s odborníky z Univerzity Karlovy, abychom měli k dispozici podrobný právní posudek, ze kterého pak budeme vycházet při správném nastavení zásad pro ochranu vody. Jsem rád, že tyto dlouhodobé snahy Ministerstva zemědělství vzbudily zájem nejenom odborníků, ale i politiků, a to napříč politickým spektrem," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Právnickou fakultu UK vybralo Ministerstvo jako zpracovatele studie kvůli dlouhodobé praxi v oblasti ústavního práva, a to i v zahraničí. Studie navrhne možnosti a formy ústavní ochrany vody novelou české ústavy nebo formou samostatného ústavního zákona. Součástí bude podrobná analýza, jak vodu chrání zejména v ostatních státech Evropské unie. Podle předběžného odhadu dosáhne cena posudku maximálně 121 tisíc korun včetně DPH. Vzhledem k náročnosti a rozsahu studie jde o obvyklou částku dle obdobných veřejných zakázek. Posudek by měl být dokončený v září letošního roku.

,,Do legislativních změn spojených s ochranou vody chceme samozřejmě zahrnout i ochranu ostatních složek životního prostředí, a to především půdy," uvedl ministr Toman.

Ministerstvo zemědělství kvůli ústavní ochraně vody už v březnu uspořádalo kulatý stůl s ústavními právníky, zástupci resortu životního prostředí, Úřadu vlády, Poslanecké sněmovny a podniky jednotlivých Povodí.

Ústavní ochranu vody nedávno zavedli například na Slovensku. V České republice vyjádřilo podporu myšlence ústavní ochrany vody v minulosti mj. Sdružení místních samospráv ČR. Iniciativu Ministerstva zemědělství vítá také Svaz měst a obcí ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů