Čtvrtek, 28. března 2024

AKVAPARK - POULIČNÍ FESTIVAL O VODĚ

AKVAPARK - POULIČNÍ FESTIVAL O VODĚ

Navštivte jedinečný Akvapark v centru Prahy! V posledních červnových dnech se stávající fontána na rohu ulic Veletržní a Dukelských hrdinů promění na funkční bazén a další vodní prvky, kde se budete moci vykoupat s dětmi nebo jen tak posedět a odpočinout si od letních veder. Krom vodní zábavy se v Akvaparku - netradičním pouličním festivalu zaměřeném na vodu - dozvíte i to, jak zacházet s vodou, která se v poslední době stává tématem číslo jedna.

"Samotný název Akvapark má evokovat špatné zacházení s vodou v naší společnosti a dávat prostor k zamyšlení. Cílem akce je zábavnou formou oslovit co nejširší veřejnost a nabídnout pestrý program, který bude upozorňovat na problémy s vodou a jejím stále větším nedostatkem a znečištěním a vysvětlovat je." doplňuje autorka projektu Kateřina Vídenová.

Hlavní kostrou programu budou večerní přednášky a besedy s českými odborníky - vědci, ekology, politiky, aktivisty, architekty, zemědělci... Těšit se můžete například na Bedřicha Moldana, Václava Cílka, Jana Pokorného, Jiřího Malíka, Pavla Šremera, Daniela Pitka a mnoho dalších.

V dopoledních a odpoledních hodinách budou probíhat workshopy a programy pro děti, které povedou organizace dlouhodobě se zabývající ekologickou výchovou mládeže. Festival doplní projekce uměleckých i dokumentárních filmů a site-specific intervence výrazných českých umělců, kteří se zabývají environmentální tematikou. Těšit se můžete i na několik performancí, divadelních představení a koncert. Zde můžeme jmenovat např. Veroniku Bromovou nebo Moniku Načevu.

Neobvyklou součástí festivalu bude i komunitní stavba festivalového prostoru, která bude probíhat první sobotu pod vedením architektů MAK! Budou se vyrábět lehátka, lavičky, stolečky. Nářadí bude dost, všichni jsou vítáni...

K festivalu vzniká i publikace AKVA ALMANACH, do které přispělo mnoho významných osobností. Publikace bude, stejně jako samotný festival, pokrývat celou škálu aktuálních témat - od plnění plastových lahví vodou až po globální otázky zahrnující klimatické změny, hospodaření v krajině a další. Naleznete zde i jednoduché návody, jak se pomalými krůčky stávat součástí změny.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů