Středa, 24. dubna 2024

Štítná n.Vláří-Popov: Staronový recept proti erozi a suchu v krajině

Štítná n.Vláří-Popov: Staronový recept proti erozi a suchu v krajině

Ve Štítné nad Vláří prší stejně málo jako jinde v Česku. Místní zemědělci ale v blízkosti svých polí vysadili tisíce stromů, a ty i v době sucha dokáží zadržet dostatek vláhy. Farmáři ze Štítné teď učí vysazovat remízy další zemědělce, kterým sucho citelně poškozuje úrodu.

Místní pole už dvacet let neviděla chemii. Krajina zde na první pohled vypadá jinak. Pole jsou menší, pokud jsou ve svahu, obklopují je zelené remízy. Zemědělci tak udrží spodní vodu a tím i kvalitní půdu. ,,Vysadili jsme ovocné stromy a zatravnili tak, aby se voda, která se sem dostane, zadržovala," vysvětlil jednatel Eko Javorník Štítná nad Vláří Josef Tománek.

Stromů zde roste už 20 tisíc, hlavně jde o pro Valašsko typické švestky. Ze svahu nepustí ani litr vody navíc. Vesnici v údolí tak při přívalovém dešti neohrožuje bahno a vláha zůstává na poli. Daří se tu třeba špaldě, nešlechtěné pšenici.

,,Taková zdravá půda, o kterou je dobře pečováno, má organickou hmotu. Netrpí erozí a potom lépe zvládá i období sucha," potvrdil Marek Batysta z Odboru rostlinných komodit Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů