Pátek, 29. března 2024

Zelená pro paliva z odpadů (TAP) - Přerov bude moci ročně využívat až 114 000 tun TAP

Zelená pro paliva z odpadů (TAP) - Přerov bude moci ročně využívat až 114 000 tun TAP

Podle ČTK Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k plánované modernizaci Teplárny Přerov, díky které se sníží emise z jejího provozu. Modernizace teplárny bude stát více než miliardu korun. ČTK to sdělil generální ředitel společnosti Veolia Energie ČR Josef Novák. Nové kotle budou spalovat biomasu a tuhá alternativní paliva vyrobená z vytříděných nerecyklovatelných odpadů. Uhelná technologie bude v přerovské teplárně po instalaci nových kotlů odstavena.

"Přerovský projekt a souhlas státní správy je pro nás i region významným krokem v přechodu od uhlí k čistším palivům. Podobně jako náš záměr v Karviné, který získal souhlas v dubnu, přispěje i projekt v Přerově ke zlepšení ovzduší a také ke společensky odpovědnému energetickému využívání odpadů," uvedl Novák

Modernizace přerovské teplárny, která byla posuzována v procesu EIA, počítá s instalací dvou nových zdrojů tepelné energie. Jeden bude spalovat biomasu a tuhé alternativní palivo a druhý zemní plyn. Zatímco nyní může být v přerovské teplárně ročně spáleno až 200.000 tun uhlí a 20.000 tun biomasy, po instalaci nových kotlů se černé uhlí používat nebude. Tuhého alternativního paliva vyrobeného z odpadu bude možné ročně spálit až 114.000 tun a biomasy 20.000 až 178.300 tun.

Přestavba přerovského teplárny bude postupná za provozu a bez omezení dodávek tepla obyvatelům města. Nová technologie podle Nováka splní budoucí emisní limity pro nejlepší dostupné technologie. Zařízení bude sloužit pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. "Stavba prvního multipalivového kotle začne v příštím roce, zhruba po půl roce by se měl stavět druhý kotel, zároveň budeme postupně bourat oba staré uhelné kotle. Dokončení a zprovoznění technologie proběhne koncem roku 2022," podotkl ředitel regionu Střední Morava Veolia Energie ČR Pavel Dostál.

Ministerstvo životního prostředí v závazném stanovisku EIA stanovilo pro projekt podmínky, které mají minimalizovat případné negativní vlivy stavby a provozu nového zařízení. Mezi opatřeními je kromě snížení emisí a prašnosti podle vedení Veolie podmínka přednostně využívat tuhé alternativní palivo vyráběné z nerecyklovatelných průmyslových a komunálních odpadů produkovaných na území Olomouckého kraje.Teplárna by také měla při dovozu paliva využívat železnici. Po modernizaci Teplárny Přerov významně klesnou její celkové emise, zejména u oxidů dusíku a oxidu siřičitého. Vedení teplárny upozornilo, že se nezvýší ani hluk ve městě.

Plánovaná modernizace teplárny podle dřívějšího vyjádření zástupců radnice pomůže připravit Přerov na změnu systému nakládání se směsným komunálním odpadem, který od roku 2024 už nebude možné bez úpravy ukládat na skládky. Obyvatelé Přerova vyprodukují ročně zhruba 13.300 tun komunálního odpadu. Při podpisu memoranda o tomto projektu zástupci radnice připustili, že nová technologie v teplárně může být společná pro více měst.

Zdroj: ČAOH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů