Pátek, 29. března 2024

Klimatičtí aktivisté ve Švýcarsku blokovali přístup k bankám

Klimatičtí aktivisté ve Švýcarsku blokovali přístup k bankám

Několik desítek ekologických aktivistů dnes v Curychu a Basileji na několik hodin zablokovalo přístup k sídlům bank UBS a Credit Suisse, které patří k největším švýcarským finančním domům. Demonstranti z uskupení Collective Climate Justice (Společná klimatická odpovědnost) podle agentury DPA kritizují, že obě banky financují těžbu ropy, uhlí a plynu.

Vchod do ředitelství UBS v Basileji zatarasili demonstranti v bílých ochranných oděvech poleny, vstup znemožňovali i tím, že zde seděli a stáli s transparenty. V Curychu u sídla Credit Suisse využili k zablokování dveří cyklistická kola.

Policie na obou demonstracích stanovina aktivistům lhůtu k odchodu, po jejím uplynutí pak protestující vyvedla. Někteří demonstranti se vyvedení snažili bránit tím, že se na místě připoutali řetězy, které tak policisté podle listu Luzerner Zeitung museli přestříhat.

Aktivisté tvrdí, že švýcarské banky patří k těm, kdo nesou hlavní odpovědnost za globální klimatické změny. DPA v této souvislosti poznamenala, že UBS uvádí, že se od financování firem s negativním přístupem k životnímu prostředí odklánějí a že již neposkytuje peníze na budování nových uhelných elektráren. Finanční ústav Credit Suisse má pak na svém webu prohlášení, ve kterém se hlásí k odpovědnosti za boj proti klimatickým změnám a k podpoře bezuhlíkového a ekologického hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů