Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vědci v Brně začali zkoumat stresové podmínky stromů ve městech

Vědci v Brně začali zkoumat stresové podmínky stromů ve městech

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně začali zkoumat stresové podmínky stromů v městském prostředí. V Brně tento týden instalovali ve dvou vybraných ulicích teplotní a vlhkostní čidla, ze kterých budou získávat potřebná data. Cílem je zjistit, jak stromy reagují například na letní horka a nedostatek vody v půdě, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí univerzity Filip Vrána.

Stromy ve městech podle vědců čelí v některých případech enormním stresovým podmínkám, jejich situace se zhoršuje v souvislosti s globální změnou klimatu.

"Veřejná zeleň města Brna na naše doporučení zakoupila injektážní stroj pro aplikaci hydrogelu, který zadrží více vláhy než půda a stromu ji v době sucha postupně bude předávat. My budeme dlouhodobě sledovat účinek injektáží," uvedl vedoucí Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Petr Salaš.

Vědci ve spolupráci s Veřejnou zelení města Brna k tomuto účelu zakoupili sestavy teplotních a vlhkostních čidel. Tento týden je instalovali do země ve dvou ulicích Brna u vybraných stromů ve stromořadí. "Čidla budou monitorovat vlhkost půdy a její teplotu v tomto půdním profilu. Nyní, v počáteční fázi, změříme stávající stav, na podzim 2019 bude provedena injektáž dvou hydroabsorbentů a v jedné variantě i mykorhizního přípravku. Mykorhize je určitá symbióza mezi houbou a rostlinou, díky které má v tomto případě strom větší schopnost čerpat vodu a živiny z půdy, kvalitnější kořenový systém a lépe překoná období sucha," uvedl Salaš.

Změna klimatu se v českém prostředí projevuje především extrémním rozložením srážek, tedy dlouhými periodami sucha, popřípadě přívalovými dešti, v rámci kterých půda nestihne vodu vsáknout. Většina jí tak odtéká, což sucho v půdě dále prohlubuje. To má vliv i na chřadnutí stromů v městských alejích. V městských stromořadích je navíc půda velmi utužená a nekvalitní, což znemožňuje pronikání vody ke kořenům.

Podle některých vědců bude mít změna klimatu do budoucna vliv i na výsadbu a skladbu stromů ve městech. Bude podle nich zapotřebí hledat nové kultivary dřevin, které budou odolnější extrémním městským podmínkám, takže se bude zvyšovat zastoupení nepůvodních druhů dřevin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů