Pátek, 29. března 2024

Technické služby v Sokolově odvezly z černých skládek tuny odpadu

Technické služby v Sokolově odvezly z černých skládek tuny odpadu

Sokolovské technické služby (SOTES) odvezly už letos z černých skládek tuny odpadu. V uplynulém týdnu odklidili pracovníci několik kontejnerů odpadků z oblasti již převážně opuštěných garáží v Jižním lomu a velkou černou skládku vytvořili neukáznění občané také kolem parovodu v Mičurinově ulici. Podle zástupců města je černé skládky ideální likvidovat hned v zárodku. Lidé mohou pomoci například tím, že vznikající skládku nahlásí úřadu v mobilní aplikaci, uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

"Černých skládek vzniká ve městě týden co týden několik. A pokud se je nepodaří odstranit hned v počátku, mohou se rozrůst do obludných rozměrů. Jako například na Jižním lomu nebo v porostu v Mičurinově ulici," uvedl Meluzín.

Z Jižního lomu odvezli pracovníci SOTES jeden velkoobjemový kontejner plný odpadu a tři kontejnery pneumatik, kterých v okolí garáží bylo poházeno přes 400 kusů. Plná odpadků je i řada garáží. Těch se ale úklidové akce netýkají, protože jsou v soukromém vlastnictví. V Mičurinově ulici odklidili pracovníci mimo jiné i použité jehly a injekční stříkačky.

Na vznikající černou skládku mohou občané upozornit ještě předtím, než se rozroste, pomocí mobilní aplikace určené pro občany k rychlému řešení běžných problémů. Aplikaci s názvem Hlášení GisOnline.cz si mohou stáhnout do telefonů v online obchodě Google Play. "Pomocí této aplikace může občan nahlásit nejen černou skládku, ale také poničený městský mobiliář, nefungující lampu veřejného osvětlení, zábor veřejného prostranství nebo třeba výtluk na silnici," vysvětlil Meluzín.

Závadu kolemjdoucí vyfotí chytrým telefonem a pomocí aplikace ji se stručnou doplňující informací odešle úřadu. Při vyfocení se zaznamená i její přesné umístění na mapě Sokolova. Záznam se vzápětí objeví na webu města a začnou se jím zabývat úředníci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů