Úterý, 19. března 2024

Odpadový průvodce do města i na cesty

Odpadový průvodce do města i na cesty

K letním měsícům neodmyslitelně patří dovolené a venkovní aktivity. Dlouhé letní večery přímo lákají k piknikům nebo objednávání jídla prostřednictvím rozvážkových společností. V domácnostech se tak nad rámec běžné produkce hromadí i specifické odpady jako například jídelní obaly, staré cyklistické pláště nebo plynové kartuše. Následující odpadový průvodce Pražských služeb vám poradí, jak nezabloudit ke špatné popelnici.

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Typická krabice od pizzy je vyrobena z papíru, a tak by se mohlo zdát, že jediný správný způsob likvidace přepravního obalu od této italské delikatesy vede přes nejbližší modrý kontejner na tříděný papír. Jenže to je omyl. Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. ,,Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací. Ačkoli polystyren správně patří do žlutého kontejneru," vysvětluje Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

Stejné pravidlo platí i pro plastové obaly od olejových marinád a v oleji naložených masných produktů určených ke grilování. ,,Řada spotřebitelů ve snaze o co nejekologičtější chování chybuje, když se snaží třídit nadmíru znečištěné potravinářské obaly," pokračuje Mana. Podle něj to však neznamená, že by lidé měli použité obaly vymývat, nebo se vzdát třídění úplně.

Nápojové kelímky

Kelímek se na venek tváří jako jeden z nejekologičtějších a nejrecyklovatelnějších produktů. Jde o rozšířený mýtus, kterému napomáhá papírový zevnějšek. Jenže realita je opačná. Vnitřek kelímku pokrývá vrstva polyetylenu. ,,Tento plastový potah zajišťující voděodolnost nelze oddělit ve standardním recyklačním procesu. Navíc se většina kelímků nevyrábí primárně z recyklovatelného papíru, ale z papíroviny určené na jedno použití. Spotřebitelům tak doporučujeme používat vlastní šálek, který lze využívat opakovaně," nabízí alternativu Radim Mana.

Nápojové plechovky

Na tyto stále populárnější nápojové obaly číhá v ulicích metropole více než 1000 šedých kontejnerů. Ty jsou určeny nejen pro sběr plechovek, ale lze do nich vyhodit víčka, prázdné konzervy nebo třeba plechové tuby. ,,Do šedých kontejnerů naopak nepatří kovové obaly a kanystry od olejů a pohonných hmot nebo prázdné tlakové lahve od turistických vařičů či zahradních grilů," říká mluvčí Pražských služeb.

Turistické vařiče

Naprostou většinu plynových kartuší nelze po vyprázdnění opětovně naplnit. Na tento druh odpadu se nevztahuje ani povinnost zpětného odběru. Výrobci ni prodejci tak nemají povinnost vzít si prázdnou nádobu zpět. Nejčastěji doporučovaným způsobem je vyhození prázdné plynové kartuše do popelnice na směsný odpad. ,,To je samozřejmě špatné doporučení. S prázdnými tlakovými láhvemi od turistických vařičů je potřeba nakládat jako s nebezpečným odpadem. Ten patří na sběrný dvůr nikoli do popelnice, nebo do kontejneru na tříděný odpad," varuje Radim Mana.

Cyklistické pláště a duše

Pokud vyhodíte vysloužilý veloplášť do nádoby na směsný odpad, skončí v lepším případě v zařízení na energetické využití odpadu, v tom horším někde na skládce. Nejjednodušším způsobem je vyřešit výměnu plášťů v rámci posezónního servisu. Alternativně lze staré cyklistické pneumatiky odevzdat ve sběrném dvoře.

Kosmetika a plastové obaly od kosmetiky

Kosmetika, mýdla ani opalovací krémy nejsou považovány za nebezpečný odpad, proto mohou prázdné obaly od těchto přípravků skončit v nádobách na tříděný odpad. ,,Zbytky kosmetiky jako takové doporučujeme slít do jednoho sáčku či obalu a vyhodit do nádoby na směsný odpad. Pokud byste likvidovali větší množství, měli byste jej odevzdat na sběrném dvoře," dodává závěrem Radim Mana.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů