Úterý, 19. března 2024

ŘSD upravilo protihlukové stěny, aby byly bezpečnější pro ptáky

ŘSD upravilo protihlukové stěny, aby byly bezpečnější pro ptáky

Podnik Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) upravil protihlukové stěny podél dálnic, rychlostních komunikací a silnic první třídy v Moravskoslezském kraji, tak aby byly bezpečnější pro ptáky. ČTK to dnes sdělila mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová. Vyjádření ŘSD ČTK zjišťuje.

Šlo o většinu z protihlukových stěn, které během rozsáhlé akce v letech 2017 a 2018 zkontrolovali inspektoři ČIŽP spolu s pracovníky ŘSD. U 35 průhledných stěn, které byly buď polepeny jen siluetami dravých ptáků, nebo nebyly polepeny vůbec, tehdy ležely desítky mrtvých ptáků, zejména pěvců. Ptáci zahynuli poté, co do stěn narazili. Inspektoři zkontrolovali také čtyři stěny s pruhovými polepy.

"Kontroly potvrdily předpoklad, že protihlukové stěny bez pruhových polepů či matných ,,antigraffiti" polepů znamenají pro letící ptáky značné nebezpečí, kdežto u stěn s pruhovými polepy je nebezpečí nárazu takřka úplně eliminováno," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Inspekce pak vyzvala ŘSD, aby udělalo opatření, která by nárazům ptáků do průhledných protihlukových stěnám zabránila. Viditelnost stěn pro ptáky mají zajistit svislé pruhové polepy nebo matná "antigraffiti" úprava podle technických podmínek schválených ministerstvem dopravy.

Geuss uvedl, že letos inspekce ověřila, že ŘSD potřebná opatření udělalo. Výjimkou bylo několik úseků, které podnik s inspekcí předem projednal a kde stěny polepí letos.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů