Čtvrtek, 28. března 2024

Vyberte adaptační miss. Hlasování v soutěži Adapterra Awards startuje

7. srpna začíná veřejné hlasování o nejlepší nápad, jak připravit naše města a krajinu na sucho, vedra nebo přívalové deště...

Vyberte adaptační miss. Hlasování v soutěži Adapterra Awards startuje

Až do 25. září tak mohou lidé vybírat z dvanáctky nejlepších českých projektů ozeleňování budov, městských ulic i krajiny, které reagují na současné problémy změn klimatu. Vybírat favority v soutěži Adapterra Awards, kterou letos poprvé pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting, lze na webu adapterraawards.cz.

,,Na projevy změny klimatu se můžeme připravit již nyní. Zelenými střechami a fasádami, propustnými povrchy nebo výsadbou stromů můžeme ulevit přehřátým městům. Rozvolněním toků a přeměnou betonových koryt řek na zelené terasy je možné vytvořit přirozené mokřady plné života a poskytnout místo pro rozliv vody. Technologie, jak chytře čelit povodním, suchu nebo erozi jsou v Česku k dispozici. Nejlepší realizace z poslední doby najdete mezi soutěžními projekty Adapterra Awards 2019," shrnuje strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Mezi finálovými řešeními se objevilo například Biocentrum Ostrůvek u Kobylí na Moravě. Opatření zadržuje vodu na kdysi odvodněném území, kde ještě v 19. století bývalo přírodní jezero. Adaptační opatření ale nejsou jen záležitostí volné krajiny. Inspiraci pro jednotlivce nabízí rodinný dům v Brně-Židenicích z roku 1927. Ten majitelé zrekonstruovali tak, aby v letních vedrech byla v interiérech domu i kolem něj stálá příjemná teplota i bez použití klimatizace. Navíc snížili množství emisí, které jejich domácnost vypouští do ovzduší.

Celkem takových chytrých příkladů vybrala odborná komise dvanáct z pětadvaceti přihlášených. Všechna opatření se dostanou do inspirativní databáze nejlepších příkladů z České republiky, ale pouze vítězové v každé ze čtyř kategorií se zároveň na jaře 2020 vydají na zahraniční exkurzi. Vítěz sekce volná krajina navíc získá dar v hodnotě 100 000 korun od hlavního partnera firmy Nestlé Česko.

,,Tématu vody se společně s Nadací Partnerství věnujeme už od roku 2012. Tehdy byly největší obavy z povodní, dnes nás ohrožuje dlouhodobé sucho. Řešení obou problémů jsou stejná a spočívají ve změně krajiny a efektivním nakládání s vodou. A právě prostřednictvím projektů přihlášených do soutěže Adapterra Awards chceme poskytnout praktickou inspiraci jednotlivcům, obcím, státním institucím i firmám a vybídnout je tak ke zlepšení situace," shrnuje Martina Šilhánová z Nestlé Česko.

Dvanáctku unikátních řešení, která budou soutěžit o hlasy veřejnosti, odtajnila Nadace Partnerství tento čtvrtek v sídle společnosti Nano Energies. ,,Těší nás, že soutěž o nejlepší adaptační opatření na změny klimatu představila Nadace Partnerství právě u nás. K tématu máme velmi blízko - naše zelená elektřina ze stoprocentně obnovitelných zdrojů proudí do tisíců domácností i firem. Odebíráme ji od malých českých dodavatelů a pohání i budovu DRN, ve které sídlíme," dodává Stanislav Chvála, generální ředitel Nano Energies.

Jak hlasovat:

  • Každý hlasující má dva hlasy.
  • Hlasuje se online na www.adapterraawards.cz.
  • Na výběr je z 12 inspirativních projektů.
  • Vítězové budou oceněni 4. listopadu v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů