Pátek, 29. března 2024

Obce a stát mají od roku 2021 kontrolovat vývoz domácích septiků

Obce a stát mají od roku 2021 kontrolovat vývoz domácích septiků

Obce a stát by měly od ledna 2021 kontrolovat vyvážení septiků u rodinných domů. Místo na pole se budou muset odpady vozit do čistíren odpadních vod (ČOV). Vyplývá to z připravované novely vodního zákona. Kapacita čistíren ale mnohde nebude stačit. Lidé budou muset předkládat na požádání potvrzení o vývozu jímek. Při nedávném jednání se starosty Plzeňského kraje to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dodal, že chtěl zavést povinnost už od letošního ledna.

Plnění nařízení vycházejících z novely by měly kontrolovat odbory životního prostředí obcí a inspekce životního prostředí. Lidem i firmám zřejmě budou hrozit vysoké sankce. Stát chce zajistit, aby jímky co nejméně znečišťovaly spodní vody. Norma má mít preventivní charakter, stejně jako kontroly topenišť v domácnostech.

"Ale odpad není kam dávat," upozornil starosta Hrádku u Sušice Josef Kutil. Obec má novou ČOV pro dvě hlavní části a chtěla tam vyvážet také septiky pro všech dalších pět částí Hrádku. "Ale dnes jsme zjistili, že tam, bohužel, můžeme vzít jeden fekální vůz (osm metrů krychlových) týdně, protože jinak by to rozbilo biologický proces. Hodnoty, které musíme vykazovat, by nevycházely," uvedl.

Také podle starosty Pačejova Jana Vavřičky nebude kam septiky vyvážet. "V obci s rozšířenou působnosti (Horažďovicích) je pouze jediná čistička pro 18 obcí s více než 60 spravovanými vesnicemi. Pokud tam budeme chtít všichni vyvážet, tak na to stoprocentně kapacitu nemá," uvedl. Podle Petra Šimiceho z Nadryb není vyvážení septiků levné. Vývoz na ČOV stojí tisíce korun, na pole o řád méně. "Za 7000 korun si cisternu ze Stříbra nikdo z 15 důchodců neobjedná a na domácí čistírnu nedosáhnou," uvedl Pavel Šojsl, starosta Ostrova u Bezdružic. Konstantinovy Lázně a další obce budou preferovat své občany. Čistírna, kterou by Ostrov s třímilionovým rozpočtem vybudoval kanalizaci pro všech 215 lidí, by stála deset milionů.

"Pro vyvážení jímek bude nutné zvýšit kapacitu čistíren," uvedla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS). Brabec řekl, že bude mít brzy v ruce analýzu jejich možné absorpce od SOVAK (Sdružení vodovodů a kanalizací), která má respektovat přiměřenou svozovou vzdálenost. Čistírny podle něj o tento obchod stojí a jejich kapacita by měla být většinou dostatečná. Podle Libora Picky, starosty Bělé nad Radbuzou, je sice ČOV ve městě dostatečná, ale to, zda tam lidé z osmi spravovaných částí nechají své septiky vyvézt, záleží jenom na jejich dobrovolnosti. Vymahatelný doklad o vývozu jímek kvitoval.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů