Čtvrtek, 28. března 2024

Vratné kelímky na kávu slaví ve Vídni úspěch. Ušetřily už tunu odpadu

Vratné kelímky na kávu slaví ve Vídni úspěch. Ušetřily už tunu odpadu

Do nově spuštěného systému na vratné kelímky na kávu se ve Vídni zapojilo už přes 50 podniků a další přibývají. V oběhu je 50 000 kelímků, díky kterým Vídeň ušetřila tunu odpadu.

Vzít si kávu s sebou je sice praktické, ale zároveň tím zatěžujeme životní prostředí. Jen ve Vídni končí každý rok mezi odpadky 84 milionů jednorázových kelímků na kávu. Na jaře proto Vídeň spustila systém vratných kelímků, do kterého se zapojily i kavárny a pekárny.

Roste počet kaváren i kelímků

A zájem podniků neustále roste. V prvním měsíci se do oběhu dostalo 17 000 kelímků, nyní už jich mezi Vídeňany koluje 50 000. ,,Díky těmto 50 000 kelímkům jsme už ušetřili jednu tunu odpadu," uvádí Christian Chytil, ředitel firmy, která systém myCoffeeCup provozuje. Do projektu se doposud zapojilo 52 partnerů. Nejčastěji se jedná o známé pekárenské řetězce, které se nachází prakticky v každé druhé vídeňské ulici. Kelímky se zálohou jedno euro, které lze využít až 500krát, navíc zákazníci mohou vracet i v automatech na třech stanicích metra v centru Vídně.

Z centra města do celé Vídně

A právě rozšíření z centra i do dalších oblastí města nyní patří mezi priority projektu. Podle Chytila se i nadále vyjednává o dalších místech, kde se kelímky objeví. Jednou z prvních spolupracujících firem byl řetězec pekáren Der Mann. ,,Dalším generacím chci zanechat planetu v lepším stavu. Proto pro mě bylo samozřejmostí, abych projekt jako jeden z prvních podpořil," vysvětluje vedoucí firmy Michael Mann. Partneři projektu myCoffeeCup chtějí v prvním roce ušetřit jeden milion jednorázových kelímků, což podle provozovatelů odpovídá úspoře 22 990 kilogramů dřeva a více než deseti tunám papíru.

Podpora města Vídně

Do milionu ušetřených kelímků ještě Vídeň čeká dlouhá cesta. Více než padesátka podniků ale apeluje na další kolegy. ,,Všichni z nás máme odpovědnost vůči naší planetě i dalším generacím. Díky myCoffeeCup můžeme naše zákazníky inspirovat ke změně myšlení a něčemu pozitivnímu," vzkazuje Christina Ostermayer ze spolupracující pekárny Felzl.

Projekt vratných kelímků podporuje i město Vídeň. Magistrát přispěl 50 000 euro, vede komunikační kampaň a umožňuje rozmístění automatů na vracení kelímků na frekventovaných místech. ,,Naším cílem je nahradit milion jednorázových kelímků," opakuje smysl akce městská radní pro životní prostředí Ulli Sima.

Vratné kelímky i v Česku

Podobný projekt se šíří i v Česku. Vratné kelímky Otoč kelímek se už rozšířily do Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Hradce Králové, Zlína i řady dalších měst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů