Úterý, 16. dubna 2024

Plán na likvidaci pneumatik u Litomyšle čeká ekologické posouzení

Plán na likvidaci pneumatik u Litomyšle čeká ekologické posouzení

Výstavba zařízení na likvidaci pneumatik v místní části Litomyšle Pohodlí by měla podstoupit zjišťovací řízení o vlivu na životní prostředí (EIA). Podle jeho výsledků se rozhodne, zda bude zpracováno podrobné posouzení dopadů záměru na okolí. Novinářům to dnes řekl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

"Investor má podle mých informací připravovat webové stránky pro informovanost veřejnosti a odpovědi na dotazy, které jsme mu zaslali," uvedl Brýdl. Radnice se s investorem také předběžně dohodla na memorandu, které zakotví podmínky fungování zařízení, například limit pro nákladní dopravu.

Plány společnosti Lamione SE vzbudily před časem obavy města i veřejnosti. Firma chce pomocí pyrolýzy v Pohodlí z pneumatik získávat olej, plyn a další látky, například síru, uhlík, plyn a ocel. Zařízení za 100 milionů korun by mělo začít fungovat do poloviny roku 2021. Pneumatiky se mají v Brně, kam se svážejí, nadrtit a na Pohodlí pak likvidovat. Firma tvrdí, že moderní technologie založená na indukci je zcela bezpečná.

V areálu bývalého vysílače, který investor koupil před třemi lety, se má denně zpracovat 20 tun rozdrcených pneumatik. Celkem se jich v místě bude skladovat 80 až 100 tun jako zásoba na několik dnů. Denně do lokality přijede jedno až dvě nákladní auta.

V lokalitě bývalého vysílače na Pohodlí již má sklady jiná společnost. Kvůli zajíždění kamionů do zastavěné oblasti, kde je navigace navede na úzkou silnici, město zakázalo vjezd pro vozidla nad 12 metrů délky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů