Londýnská škola zakazuje hovězí, aby snížila svou uhlíkovou stopu
V areálu londýnské vysoké školy Goldsmiths už se nemůže prodávat hovězí maso. Instituce, která je součástí Londýnské univerzity, zákaz zavedla s cílem přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. Stala se první vysokou školou v Británii, kde takové opatření vstoupilo v platnost, informovala dnes agentura Reuters.
Chov hospodářských zvířat hraje významnou roli v globální produkci skleníkových plynů a způsobuje rozsáhlé odlesňování, uvádí agentura OSN pro výživu a zemědělství. Experti OSN z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) před několika dny ve své zprávě o využívání půdy doporučili snížení spotřeby masa jako jeden z prostředků boje proti globálnímu oteplování.
"Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat," uvedla šéfka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího. Zaměstnanci a studenti jsou podle ní "odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu".
Podle studie Kalifornské univerzity všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů. Goldsmiths oznámila, že chce začít využívat "čistou energii" a do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy budou jakékoli uhlíkové emise kampusu vyvážené mechanismy jejich zneškodnění.
Zákazem hovězího se londýnská škola přidává k řadě firem, které v poslední době začaly odrazovat od konzumace masa, píše Reuters. Jednou z prvních byla americká WeWork, která poskytuje firmám sdílené fyzické i virtuální pracovní prostory. Společnost loni v červenci svým 6000 zaměstnancům sdělila, že jim přestane proplácet pokrmy obsahující maso a že také přestane maso podávat na firemních akcích.