Pátek, 19. dubna 2024

Walmart žaluje Teslu kvůli požárům způsobeným solárními panely

Walmart žaluje Teslu kvůli požárům způsobeným solárními panely

Největší americká maloobchodní společnost Walmart žaluje firmu Tesla kvůli požárům způsobeným solárními panely Tesly instalovanými na střechách obchodů tohoto řetězce. Walmart obvinil Teslu z hrubé nedbalosti a žádá soud, aby firmu přinutil odstranit solární panely z více než 240 jejích amerických obchodů, uvedla agentura Reuters. Tesla na žádost o komentář nereagovala.

Walmart tvrdí, že solární systémy instalované a udržované Teslou způsobily požáry na sedmi místech a další desítky jich vykazují nebezpečné nedostatky. Žaloba také viní Teslu z toho, že nevyškolila pracovníky, kteří provedli nekvalitní instalaci, a vykazuje "naprostou nekompetentnost či lhostejnost, nebo obojí".

Žaloba je nejnovější ranou pro solární aktivity Tesly, které získala v roce 2016 akvizicí firmy SolarCity za 2,6 miliardy USD (60,4 miliardy Kč). Čtvrtletní instalace systémů od převzetí klesly o 85 procent. Tesla rovněž snížila počet prodejců a ukončila distribuční dohodu s řetězcem Home Depot.

Požáry zničily velkou část zboží v obchodech, vyžádaly si značné opravy a způsobily Walmartu ztrátu v řádu milionů dolarů. Dodatečné inspekce dalších systémů pak odhalily problémy, které "svědčí o rozsáhlé nedbalosti". Nedostatečné kontroly ze strany Tesly tak vytvořily bezpečnostní riziko pro zákazníky a zaměstnance Walmartu, píše se v žalobě.

Walmart se stal zákazníkem SolarCity v roce 2010 a v příštích šesti letech vybavil solárními panely střechy 244 obchodů firmy. Walmart tak chtěl ukázat, že je ekologický, a zároveň snížit náklady na energii. Cílem bylo, aby firma do roku 2020 získávala 35 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Walmart byl hlavním zákazníkem SolarCity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů