Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stavět s ohledem na horší klima jde i levně

Stavět s ohledem na horší klima jde i levně

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, ale pasivní standard je pro vás drahý? Rodinný dům v Brně-Židenicích ukazuje, že jde opravovat ekologicky a levně.

I dům z roku 1927 lze přestavět, aby odolal současnému horku a suchu. Majitelé ho opravili, aby nejen reagoval na projevy klimatické změny, ale zároveň jim předcházel. Kvůli efektivnímu řešení se dostal do finálové dvanáctky soutěže adaptačních opatření Adapterra Awards.

Zelená střecha domu zadržuje vodu a v létě ochlazuje budovu. V zimě naopak slouží jako tepelná izolace. Vodu, která se nevsákne, majitelé svádí do malého jezírka na dvorku a používají ji na zalévání zahrádky. Zároveň slouží jako interaktivní prvek pro malé skauty, kteří mají v domě klubovnu.

Dlažbu na dvoře Majitelé přeměnili na travnatý propustný povrch, takže se má dešťová voda kde zasakovat. Kvůli jezírku je navíc trávník přirozeně zavlažovaný, a tak i v sušších obdobích stále zelený.

Dům přitom majitelé zrekonstruovali za nízké náklady a zároveň ekologicky. Použili totiž místní recyklované a odpadní materiály. Stěny mají například zateplené konopnými rohožemi zadělané hliněnou omítkou z vlastního pozemku.

Hlasovat pro tento projekt můžete do 25. září.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů