Čtvrtek, 28. března 2024

Moravskoslezský kraj: Zaměstnanci krajského úřadu vyčistili Nivu Morávky

Moravskoslezský kraj: Zaměstnanci krajského úřadu vyčistili Nivu Morávky

Do akce ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko" se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje zapojili už po několikáté. V loňském roce uklízeli přírodní rezervaci Přemyšov, letos sbírali odpadky v Nivě Morávky, která je přírodní památkou. Vysbírali 10kilometrový úsek okolí řeky.

Celorepubliková dobrovolnická úklidová akce se již tradičně pořádá u příležitosti Dne Země. Zapojit se může kdokoliv, komu není lhostejná naše příroda. Do boje s nepořádkem se v pátek 5. dubna pustily přes tři desítky krajských úředníků.

,,Neumím pochopit, jak mohou lidé do tak krásného prostředí, jako je okolí řeky, vyvážet odpadky. Niva Morávky je chráněným územím, ve kterém se vyskytují mnozí chránění živočichové, například rak říční nebo ledňáček. Taková lokalita si jistě zaslouží pozornost nejen těch, kteří si sem jezdí odpočinout, ale právě i dobrovolníků, kteří sem vyrazí pracovat s rukavicemi a pytli na plechovky, lahve, igelitové tašky a další nepořádek," řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová, která se k úklidu aktivně připojila. Dodala, že Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu každoročně vynakládá nemalé finanční prostředky na ekologickou výchovu a osvětu.

Tato dobrovolnická akce je jednou z mnoha aktivit krajského úřadu, které jeho zaměstnanci vykonávají nad rámec svých určených povinností. ,,V uplynulých třech letech se do akce zapojilo asi 110 dobrovolníků z krajského úřadu. Celkem sesbírali více než 12 a půl tuny odpadků, kterými zaplnili několik velkoobjemových kontejnerů. Jsem rád, že se naši lidé zajímají o své okolí a jsou ochotní udělat něco více, než co jim ukládá pracovní smlouva. Kromě samotného úklidu mají podobné akce ještě další důležitou roli. Úředníci se setkají mimo úřad a společně strávený čas pak jistě pozitivně ovlivní atmosféru v kancelářích," uzavřel ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Podzimní kolo dobrovolnických úklidů se uskuteční 21. září u příležitosti Celosvětového úklidového dne.
Více informací na www.UklidmeCesko.cz

Zdroj: Národní síť zdravých měst

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů