Pátek, 29. března 2024

Olomouc chystá stavbu odpadového centra za 200 milionů

Olomouc chystá stavbu odpadového centra za 200 milionů

Nové odpadové centrum za zhruba 200 milionů korun plánuje postavit olomoucká radnice. Moderní technologie v Olomouci-Chválkovicích nahradí starý sběrný dvůr a třídící linku, která je už za hranicí životnosti a má nedostatečný výkon. Město chce na projekt získat dotaci 80 milionů. Zbývajících 120 milionů by zaplatila radnice. Novinářům to dnes řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).

"Kolaps dotřiďovací linky a sběrného dvora nemůžeme připustit. Musíme rychle začít budovat nové odpadové centrum, na něž potřebujeme překlenovací úvěr," uvedl Žbánek. Na nové odpadové centrum, jehož součástí bude sběrný dvůr, třídící linka i místo pro zpětný odběr použitých výrobků, už bylo vydáno stavební povolení.

Město nyní uvažuje o překlenovacím úvěru, pomocí kterého by zaplatilo svůj podíl 120 milionů korun. Záměr musí schválit zastupitelstvo. "Doporučujeme přijetí nového úvěru s ohledem na nutnost provedení některých investičních akcí. Podmínkou je, že do roku 2022 dojde k poklesu zadlužení města minimálně o 100 milionů korun," řekl předseda finančního výboru zastupitelstva Viktor Tichák (Piráti a Starostové).

V Olomouci je ročně vyprodukováno zhruba 36.000 tun odpadu, z toho 16.000 tun připadá na komunální odpad a zbytek tvoří využitelný odpad. Město proto výhledově uvažuje také o vybudování nového sběrného dvora na Nových Sadech, který by doplnil podobná zařízení ve Chválkovicích a Neředíně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů