Čtvrtek, 28. března 2024

Desátý ročník soutěže EDEN zná své finalisty

Desátý ročník soutěže EDEN zná své finalisty

Jedinečný projekt Evropské komise EDEN (European destinations of Excellence) má za cíl zviditelňovat méně známé turistické destinace, a to s ohledem na filozofii udržitelného cestovního ruchu. Destinace musí mít unikátní kouzlo, autentičnost a originalitu. V letošním roce probíhá v České republice desátý ročník soutěže a tématem je ,,Lázeňství a well-being tourism". Garantem projektu je agentura CzechTourism a soutěž již zná své finalisty.

Projekt EDEN na území České republiky probíhá již po desáté a letošní téma se soustředí na oblast lázeňství a well-being tourism. Soutěžní ročník projektu již zná své finalisty. Destinace Vysočina soutěží s projektem ,,Resort Svatá Kateřina", Kašperské hory s projektem ,,Šumavské bylinné lázně", Krušné hory s ,,Thermalium Teplice", Broumovsko s projektem ,,Broumovsko meditace, jóga a magický Adršpach", Františkovy Lázně s projektem ,,Great spas of Europe" a za Zlínsko a Luhačovicko se do soutěže přihlásily Lázně Luhačovice s projektem ,,Well, well... Lázně Luhačovice".

Při výběru finalistů byla hodnocena především jedinečnost produktu, kvalita dostupných služeb, partnerství mezi subjekty, které se podílí na rozvoji cestovního ruchu v destinaci, ale také udržitelnost rozvoje cestovního ruchu, a to jak ve smyslu finanční udržitelnosti, tak ve smyslu zachování kulturních a přírodních hodnot a šetrného přístupu k životnímu prostředí.

Hodnotící komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, agentury CzechTourism, Svazu léčebných lázní, Sdružení lázeňských míst a Vysoké školy ekonomické hodnotila všechny přijaté přihlášky. Vybrané finálové destinace bude hodnotit komise přímo ,,v terénu", porotci navštíví jednotlivé destinace, kde se setkají s destinačními manažery a dalšími subjekty působícími v cestovním ruchu.

Primární motivací lázeňství a well-being turismu je přispět k fyzickému a duševnímu, případně duchovnímu, zdraví prostřednictvím činností, které jsou založeny na relaxaci a wellness. Tyto činnosti mají vést ke schopnosti rozpoznat vlastní potřeby a lépe fungovat nejen jako jednotlivec, ale také ve společnosti a ve svém okolí. Wellness turismus a lázeňství zahrnuje také jógu a meditaci, sport a fitness, kosmetické procedury, duchovní aktivity, nutriční a detoxikační programy a může být poskytován různými typy zařízení, jako jsou lázně, rekreační střediska, hotely a letoviska a střediska životního stylu.

Vítěz soutěže bude oficiálně vyhlášen 28. listopadu 2019 na slavnostním večeru v Brně při příležitosti konání konference Fórum cestovního ruchu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů