Pátek, 29. března 2024

Pevnost poznání představí svět hub, i po vědecké stránce

Pevnost poznání představí svět hub, i po vědecké stránce

Pohledem chemiků či botaniků budou moci zkoumat nadcházející víkend houby ze všech pohledů návštěvníci Pevnosti poznání v Olomouci. Návštěvníci se podívají na houby pod mikroskopem, v chemické laboratoři odhalí jedovaté látky nebo si vyrobí originální sáček na sušené houby. Ve dvoudenním tematickém programu nebude chybět ani mykologická poradna a výtvarné aktivity pro nejmenší účastníky, informovali ČTK zástupci interaktivního muzea.

Houbám se bude věnovat muzeum celý víkend, program sestavili zdejší pracovníci se zástupci přírodovědecké fakulty a Vojenské nemocnice Olomouc. "Houby v historii vzbuzovaly obavy, a byly dokonce považovány za výtvor ďábla, který pouze mate botaniky. Tato doba je pryč a houby svou velkou rozmanitostí, neuvěřitelnou bizarností tvarů a způsobů obživy právem vzbuzují zájem a obdiv nejen odborných mykologů, ale i široké veřejnosti," uvedla Barbora Mieslerová z katedry botaniky.

Odborníci se s návštěvníky zaměří například na mikroskopickou strukturu hub, seznámí je s širokým spektrem jejich účinků nebo vysvětlí, proč a jak houby způsobují choroby rostlin. Součástí víkendového programu bude mykologická poradna s profesorem Vítězslavem Bičíkem. Zájemci mohou do muzea přinést houby, které nedokážou pojmenovat nebo si nejsou jistí, zda jsou skutečně jedlé, doplnili zástupci muzea.

V laboratoři si budou moci zájemci analyzovat houby i půdu, v níž organismy rostou. V expozici Světlo a tma budou studovat zdroje světla. "V expozici si ukážeme, že i houby dokážou vydávat viditelné světlo. Budeme se zajímat o to, zda bychom houby mohli použít jako ochranný štít proti vesmírné radiaci," uvedla koordinátorka expozice Anna Krčmářová. Ve výtvarné dílně se zase bude vyrábět plátěný pytlík na sušené houby a magnetické hříbky.

Houbám se bude věnovat v Olomouckém kraji i Vlastivědné muzeum v Šumperku, kde se 12. září otevře Celostátní výstava hub. "Tato výstava se současně koná v roce životního jubilea profesora Bronislava Hlůzy (90 let), na jehož popud se v Šumperku v roce 1999 konala první výstava hub a který se každoročně podílí na jejím pokračování. Proto zvolilo předsednictvo České mykologické společnosti šumperskou výstavu hub celostátní mykologickou výstavou," uvedli zástupci muzea na svém webu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů