Čtvrtek, 28. března 2024

Zateplovali budovy a zničili hnízda rorýse obecného, zvláště chráněného druhu. Padly tři pokuty za 250 tisíc korun

Zateplovali budovy a zničili hnízda rorýse obecného, zvláště chráněného druhu. Padly tři pokuty za 250 tisíc korun

Hospodářská správa města (HSM) Bruntál, příspěvková organizace města prostřednictvím firem RÝMSTAV CZ spol. s r. o. a W.H.A. system, spol. s r. o. zničila užívané sídlo zvláště chráněného druhu (ZCHD) rorýse obecného. Porušila tak podmínky Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, které jí byly uděleny v rámci výjimky. Uvedené firmy letos v březnu montážní pěnou znepřístupnily podstřešní ventilační otvory na budovách, které zateplovaly a následně tyto otvory trvale překryly izolační hmotou a fasádou. Tím škodlivě zasáhly do přirozeného vývoje rorýse a porušily tak zákon o ochraně přírody a krajiny. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Ostravy proto uložili HSM Bruntál pokutu 200 tisíc korun, firmě RÝMSTAV CZ spol. s r. o. 40 tisíc a společnosti W.H.A. system deset tisíc korun.

V dubnu 2018 byl inspekci doručen podnět Krajského úřadu Moravskoslezského kraje k prošetření porušení podmínek, kterými kraj povolil výjimky ze zákazu škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje, konkrétně rušit zvláště chráněný druh rorýse obecného, za účelem zateplení obytných budov v ulici Květná v Bruntále. Tyto výjimky byly povoleny za předpokladu splnění jasných podmínek.

,,Inspektoři provedli na místě kontrolu a zjistili, že na budovách jsou montážní pěnou nebo stavebním materiálem vyplněny podstřešní ventilační otvory, užívané rorýsy, dva otvory byly zaslepeny kovovou síťkou. Práce v rámci zateplování bytových domů měly být zahájeny do 31. března 2018 a všechny otvory vhodné ke hnízdění rorýse měly být tři dny před zahájením prací provizorně překryty závěsem z průsvitné tkaniny. Firmy ale zahájily práce až v dubnu, aniž by otvory vhodné ke hnízdění rorýse překryly," řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Při stanovení výše pokuty přihlédli inspektoři ke dvěma přitěžujícím okolnostem. HSM Bruntál si byla vědoma ochrany rorýsů obecných, když pro plánovaný zásah požádala o výjimky. Druhou skutečností je, že HSM Bruntál už byla za přestupek spáchaný také v souvislosti se zásahem do biotopu ZCHD rorýse obecného pokutována 15 tisíci korunami, a a to v roce 2013, kdy nechala zaslepit větrací otvory na domech v ulici Dr. E. Beneše v Bruntálu.

HSM Bruntál a RÝMSTAV CZ spol. s r. o. se proti rozhodnutí o pokutě odvolaly k Ministerstvu životního prostředí. To je však obě zamítlo a sankce nabyly 25. července právní moci.

firmy montážní pěnou znepřístupnily podstřešní ventilační otvory na budovách
firmy montážní pěnou znepřístupnily podstřešní ventilační otvory na budovách
firmy montážní pěnou znepřístupnily podstřešní ventilační otvory na budovách
Zdroj: ČIŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů