Pátek, 29. března 2024

Za neprovedení dostatečné asanace dříví napadeného kůrovcem padla další půlmilionová pokuta

Za neprovedení dostatečné asanace dříví napadeného kůrovcem padla další půlmilionová pokuta

Právnická osoba Lesy České republiky, s. p., se sídlem v Hradci Králové spáchala přestupek, když při svém hospodaření na lesních pozemcích ohrozila životní prostředí v lesích. Podnik vytvořil podmínky pro působení biotických a abiotických činitelů, neprovedl včas náležitou asanaci kůrovcového dříví napadeného lýkožrouty. Za to jí inspektoři z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích uložili pokutu 500 tisíc korun.

,,Při hospodaření na svěřených lesních pozemcích ve vlastnictví ČR v k. ú. Chabičovice, neprovedly Lesy ČR v srpnu a září 2018 včas dostatečnou asanaci 421m3 dříví napadeného kůrovci. Tím umožnily dokončení vývoje nové generace brouků na napadených stromech, jejich vylétnutí a další rozšíření do okolních lesních porostů. Kůrovci napadli další stromy, došlo k jejich kácení a ke vzniku nových holin. Dále také k prořeďování lesních porostů, ke snížení jejich zakmenění, mechanické stability a tím i k většímu ohrožení dalšími biotickými a abiotickými činiteli - kůrovci, vítr, mokrý sníh, námraza, teplotní a srážkové extrémy," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Státní podnik se proti uložené pokutě odvolal k Ministerstvu životního prostředí, které jeho odvolání zamítlo a sankci, která nabyla 15. srpna právní moci, potvrdilo.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů