Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skauti v Krkonoších odkornili přes 200 kubíků kůrovcového dřeva

Skauti v Krkonoších odkornili přes 200 kubíků kůrovcového dřeva

Skauti a skautky za tři měsíce pomohli v Krkonoších odkornit více než 200 metrů krychlových stromů napadených kůrovcem. To odpovídá přibližně dvěma stovkám vzrostlých stromů. V Krkonošském národním parku (KRNAP) se od června vystřídalo přes 100 různě početných skautských skupin. ČTK to dnes sdělili zástupci Správy KRNAP. Krkonoše se kvůli přemnožení lýkožrouta smrkového neboli kůrovce nacházejí ve vážné situaci. Správa KRNAP na odkorňování pokácených stromů nemá dost sil, proto letos požádala skauty o pomoc.

Ústředí českých skautů v květnu vyzvalo své členy starší 15 let, aby v Krkonoších pomohli s přemnoženým lýkožroutem smrkovým a označilo pomoc za nejrozsáhlejší akci na ochranu přírody českých skautů v novodobé historii. "Velmi si ceníme ochoty skautů a jejich pomoci krkonošským lesům. Loupání kůry z napadených stromů je mimořádně náročná práce," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

V Krkonoších se lesníci snaží šíření lýkožrouta smrkového v nepřirozených smrkových monokulturách brzdit také vyhledáváním jeho ohnisek, okamžitým kácením napadených stromů a jejich odstraněním z lesa. "Pokud není možné je odstranit, tak je nutné je odkornit na místě. Právě s tím nám skauti pomáhali," uvedl vedoucí oddělení péče o lesní ekosystémy Správy KRNAP Zdeněk Čermák.

Nejhorší situace je ve východních oblastech hor, kde lze místy hovořit o kůrovcové kalamitě. Celoplošně správa parku hovoří o zvýšeném výskytu kůrovce. Situaci ztěžuje kalamita ze zimy, kdy sníh masivně lámal vrcholky stromů. K nejpostiženějším oblastem východních Krkonoš patří jižní svahy Černé hory, Špičák nad Temným dolem, Dlouhý hřeben nebo Červená hora.

Letos správa parku předpokládá, že kůrovec v Krkonoších mapadl na 40.000 metrů krychlových dřevní hmoty. Do konce srpna se podařilo zpracovat i se skautskou pomocí 21.268 metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem. Loni za celý rok to bylo 33.480 metrů krychlových.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů