Pátek, 26. dubna 2024

V Liberci hasiči deset hodin likvidovali požár odpadu ve spalovně

V Liberci hasiči deset hodin likvidovali požár odpadu ve spalovně

Zhruba deset hodin likvidovali dnes hasiči v Liberci požár odpadu ve spalovně Termizo, která kvůli tomu nebyla přes den v provozu. Požár vznikl v uzavřeném místě, kam se dlouhodobě odkládá odpad ke spalování. Oheň zasáhl asi 220 tun odpadu. Podle předsedy představenstva Termiza Pavla Bernáta zřejmě požár způsobil horký popel, který se dostal do spalovny s dalším navezeným odpadem. Škodliviny se do okolí nedostaly. Unikající kouř nebyl toxický, řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

"V dopoledních a odpoledních hodinách provedla chemická laboratoř z Kamenice dvě kontrolní měření na toxické látky, obě proběhla s negativním výsledkem. Prováděla se měření vzduchu v okolí, uvnitř objektu a odběry vody," uvedla mluvčí. Dopoledne byla zprovozněná i speciální infolinka poskytující informace o závažných mimořádných událostech. Podle Hložkové její provoz ukončili ke 13:00.

Požár byl nahlášen před 4:00. Na místě bylo 11 jednotek hasičů. "Hasiči nejdříve nasadili dva vodní proudy a ochlazovali vrata bunkru, která kvůli přeplněnosti nešla otevřít," uvedla Hložková. V době zásahu bylo v bunkru kolem 1500 tun odpadu ke spalování. Požár zasáhl asi 220 tun. Když se vrata otevřela, mohli hasiči dál s ohněm bojovat. Výrazně jim v tom podle Hložkové pomohl příjezd speciální těžké techniky Záchranného útvaru Hlučín.

Podle Bernáta se musel doutnající odpad vyvézt ven a prolít na dvoře. "Škody jsou prakticky zanedbatelné. Veškerá technologie byla uchráněná," řekl odpoledne. Kvůli zásahu hasičů byla spalovna odstavena, kotel ke spalování byl v takzvané teplé záloze. Provoz podle Bernáta začali obnovovat po 16:00.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Od roku 1999 dodává teplo a teplou vodu prostřednictvím Teplárny Liberec domácnostem a firmám ve městě. V účetním roce od října 2017 do září 2018 podle výroční zprávy spálila skoro 86.000 tun odpadu a vyrobila 1,017 milionu gigajoulů tepla a 24.815 megawatthodin elektřiny. Termizo je od roku 2011 součástí skupiny MVV Energie CZ. Hospodaření spalovny se 42 pracovníky skončilo v účetním roce 2016/2017 v zisku 39,1 milionu při obratu přes 267 milionů korun. Loni v polovině září ve spalovně vybuchl kotel. Při havárii a úniku páry utrpěl těžké zranění sedmačtyřicetiletý zaměstnanec spalovny. Výbuch nastal, když se utrhl 1,7 metru dlouhý kus trubky.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů