Pátek, 26. dubna 2024

Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů na ochranu pralesů

Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů na ochranu pralesů

Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun) na ochranu deštných pralesů, včetně těch amazonských, ve kterých už několik měsíců zuří rozsáhlé požáry. Prohlásil to dnes francouzský prezident Macron po schůzce na okraji Valného shromáždění OSN, které se však nezúčastnila Brazílie. Ta v minulosti pomoc od států skupiny G7 na boj s požáry pralesů odmítla jako koloniální vměšování, připomněla agentura Reuters.

Paříž podle Macrona přispěje do balíčku částkou 100 milionů dolarů (2,35 miliardy korun). Brazilský prezident Jair Bolsonaro přitom dříve prohlásil, že Francie se požáry jihoamerických pralesů netýkají. Macron mu dnes odpověděl, že zámořský department Francouzská Guyana sdílí s Brazílií 700 kilometrů dlouhou hranici, což z Francie činí v ochraně pralesů zainteresovaného hráče.

Do balíčku zaměřeného na projekty podporující zachování rozmanitosti druhů a trvalý rozvoj přispěje podle francouzského prezidenta také Německo, Británie a Evropská unie jako celek.

Macron po schůzce se zástupci Chile a Kolumbie uvedl, že si přeje do budoucna spolupracovat s brazilskou vládou. Věří prý, že její zástupci k jednacímu stolu nakonec přijdou.

Mnoho požárů v brazilských pralesích je podle odborníků zakládáno úmyslně. Ekologové viní spekulanty, kteří prý porost vypalují v naději, že uvolněnou půdu budou moci prodat zemědělcům a farmářům. K jejich činnosti je přitom svými slovy prý nepřímo vybízí brazilský prezident Bolsonaro, který dlouhodobě podporuje rozvoj ekonomiky v amazonské oblasti.

Pro zvýšenou ochranu jihoamerických deštných pralesů, kterým se často říká "plíce světa", se dnes v New Yorku vyslovil například i generální tajemník OSN António Guterres či britský premiér Boris Johnson.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů