Úterý, 19. března 2024

Pokutu sto tisíc korun za ohrožení životního prostředí v lesích uložili inspektoři ČIŽP obci Souňov

Pokutu sto tisíc korun za ohrožení životního prostředí v lesích uložili inspektoři ČIŽP obci Souňov

Obec Souňov na Čáslavsku dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Oblastního inspektorátu Praha, pokutu sto tisíc korun za ohrožení životního prostředí v lesích. Svými činnostmi neoprávněně užívala lesní půdy k jiným účelům, než pro plnění funkcí lesů. Na lesním pozemku k. ú. Souňov na jaře 2015 nelegálně vybudovala a provozovala dřevěný přístřešek na ploše 24 m2. Nelegálně a dlouhodobě, od září 2013 do května 2015, zde trpěla zavážení rokle odpadem - komunálním, stavebním a bioodpadem. Celkově bylo zavezeno 144 m2 s objemem 252 m3 odpadu. Na lesním pozemku také vybudovala nelegální cestu ve dvou úsecích. Uložená pokuta je pravomocná.

,,V květnu 2015 jsme provedli na základě podnětu šetření na lesních pozemcích v k. ú. Souňov. Nacházela se zde dřevěná zastřešená stavba zhruba tři metry vysoká, ve které byly skladovány dřevěné lavice a stoly upevněné v zemi betonovými patkami, polstrovaná křesla, sedací souprava a přenosný gril. Opodál byla nelegální černá skládka, kde docházelo k dlouhodobému zavážení rokle odpadem. Jednalo se především o odpadní části z dřevin (pařezy, větvě), prkna a trámky, znečištěné stelivo pro hospodářská zvířata (seno a sláma), trávu, hospodářské plodiny (brambory, řepa), odpad z výkopů a staveb (stavební suť, igelity, zemina, kamenivo), pneumatiky i kovové barely," řekl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Na pozemku byly provedeny rozsáhlé terénní úpravy, realizované v rámci budování cesty a bylo zde složeno enormní množství stavebního odpadu (stavební suti). Cesta byla rozčleněna do dvou úseků. V prvním úseku provedla obec nepovolené terénní úpravy a navezla minimálně 1000 m3 stavebního odpadu. Na této části cesty provedla terénní úpravy ve formě stržení svahů, na druhém úseku také strhla svahy a rozhrnula zeminu po povrchu cesty. Tím došlo k poškození kořenových systémů okolních stromů v celé délce prováděných nepovolených terénních úprav. Celková délka cesty, kterou obec Souňov do doby inspekčního šetření vybudovala, byla 550 metrů.

neoprávněné užívání lesní půdy k jiným účelům

neoprávněné užívání lesní půdy k jiným účelům

neoprávněné užívání lesní půdy k jiným účelům

neoprávněné užívání lesní půdy k jiným účelům

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů