Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rok 2018 řadí ČHMÚ z hlediska kvality ovzduší mezi ty lepší

Loňský rok z hlediska kvality ovzduší řadí meteorologové v porovnání s obdobím od roku 2000 mezi lepší, nicméně koncentrace polétavého prachu PM10 opět mírně stouply...

Rok 2018 řadí ČHMÚ z hlediska kvality ovzduší mezi ty lepší

Nejzávažnější situace zůstala v aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. Na rozsáhlém území České republiky byly loni zaznamenány i nadlimitní koncentrace přízemního ozonu. Vyplývá to ze zprávy o kvalitě ovzduší v roce 2018, kterou zveřejnil Český hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). ČTK to dnes sdělila mluvčí ČHMÚ Martina Součková.

Úroveň znečištění ovzduší závisí na množství emisí a na meteorologických a rozptylových podmínkách. Loňský rok byl podle meteorologů teplotně mimořádně nadnormální a srážkově silně podnormální a panovaly zlepšené rozptylové podmínky. "V důsledku těchto okolností byly u většiny imisních charakteristik znečišťujících látek ovzduší, s výjimkou suspendovaných částic a přízemního ozonu, zaznamenány stagnace až mírný pokles," uvedl ČHMÚ. Ačkoliv koncentrace suspendovaných částic PM10 a PM2,5 poslední dva roky mírně stoupají, jejich úroveň je z dlouhodobějšího hlediska průměrná, dodali meteorologové.

Koncentrace některých znečišťujících látek se závažnými dopady na lidské zdraví - suspendované částice PM10, PM2,5, benzo(a)pyren a přízemní ozon každoročně překračují své imisní limity na řadě lokalit.

V aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek způsobují podle meteorologů vysoké koncentrace škodlivin nejen české zdroje, ale také přenos emisí z Polska. Po obou stranách hranice je soustředěna průmyslová výroba, hustá zástavba s lokálním vytápěním pevnými palivy a rozvinutá dopravní infrastruktura. V Praze a Brně jsou nejproblematičtější vysoké koncentrace suspendovaných částic a oxidu dusičitého v lokalitách, které jsou zatíženy dopravou.

Oblasti s překročením imisních limitů bez zahrnutí ozonu pokrývaly loni asi 12,7 procenta území ČR s přibližně 36,3 procenta obyvatel. Oblasti s překročením imisních limitů se zahrnutím přízemního ozonu pokrývaly 87,3 procenta území se zhruba 75,6 procenta obyvatel.

Imisní limit přízemního ozonu byl loni překročen na 80 procentech České republiky se zhruba polovinou obyvatel. Důvodem byly extrémně příznivé meteorologické podmínky pro vznik přízemního ozonu. "Koncentrace O3 nevykazují výrazný trend. Nejvyšší koncentrace byly naměřeny v letech 2013, 2015 a 2018. Všechny tyto roky jsou charakterizovány výskytem příznivých meteorologických podmínek pro vznik ozonu," uvedl ČHMÚ.

Loni bylo kvůli zvýšené koncentraci PM10 vyhlášeno deset smogových situací a čtyři regulace, zejména v únoru a na počátku března. Vyhlášeny byly v aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek bez Třinecka, na Třinecku, v zóně Moravskoslezsko a ve Zlínském kraji. Kvůli vysokých koncentrací přízemního ozonu bylo loni v platnosti 12 smogových situací, a to zejména v červenci a v srpnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů