Pátek, 26. dubna 2024

Jak na šetrnější a ekologičtější praní

Pračka se stala součástí každé domácnosti, sušičku sice nemá každý, ale postupně se stává stále oblíbenějším produktem, po kterém touží kdejaká hospodyňka...

Jak na šetrnější a ekologičtější praní

Není divu, usnadní domácí práce a prádlo je díky těmto dvěma spotřebičům daleko čistší, zbavené různý alergenů, a ještě i hebčí a zachovalejší. Možná vás napadne otázka ekologie. Spotřebujete spousty chemických prostředků, elektrické energie a v případě sušičky budete mít doma další spotřebič. Nemusí tomu být tak vždycky. V následujících řádcích vysvětlíme, že i praní a sušení nemusí být nutně v rozporu ekologickými zásadami a poradíme, jak na to.

Dva v jednom

Rádi byste používali sušičku, ale přijde vám zbytečné mít doma dva spotřebiče. Ať už je důvodem ekologická stránka věci, kdy nechcete planetu zbytečně zatěžovat rozbitým a nefunkčním odpadem v podobě spotřebičů nebo za tím stojí finanční možnosti, můžete si koupit pračku se sušičku v jednom. Dávejte ale pozor na to, že často mívají vyšší spotřebu vody i elektřiny. Než si nový spotřebič koupíte, pozorně si prostudujte jeho energetický štítek nebo se podívejte na srovnání praček se sušičkou, kde se zaměřte na spotřebu jednotlivých výrobků.

Kupte si úspornější spotřebič

Základem je úsporný spotřebič. Pokud používáte výrobek, který je několik let starý, pak bude mít větší spotřebu, novější modely ke svému provozu potřebují méně vody i elektrické energie. Na jejich provozu tak ročně ušetříte a po několika letech se vám investice do nové pračky se sušičkou vrátí.

Nepoužívejte aviváž

Aviváž vaše prádlo sice navoní, ale rozhodně nejde o nic zdravého. Obsahuje spoustu chemikálií i toxinů, které nejsou dobré pro naše zdraví. Navíc se její zbytky dostávají i do odpadních vod a dále. Aviváž může být zdrojem kožních problémů, alergických reakcí a dalších zdravotních problémů. Snažte se ji tedy vyhnout a pokud si nedokážete představit prádlo bez intenzivní vůně, zkuste použít nějakou přírodnější variantu, která oděv provoní, aniž by způsobila nějaké zdravotní komplikace.

Stejně tak jako aviváže, i prací prášky se vyrábí v přírodnějších a ekologičtějších variantách, nenechte se tedy nalákat na marketingové reklamy výrobců chemických produktů a raději vyberte něco z přírodnější nabídky.

Vybírejte pečlivě čistící prostředky

Spotřebiče je pravidelně čistit, aby časem nezačali plesnivět nebo zapáchat. V drogeriích a supermarketech sice najdete spoustu přípravků určené pro čištění praček i sušiček, ty jsou obvykle ale plné chemie a ani jejich pořizovací cena není zrovna přívětivá. Sáhněte tedy raději po prostředcích, které máte běžně v kuchyni. A to je buďto ocet nebo jedlá soda či kombinace obojího. Ocet nalijte přímo do bubnu pračky, jedlou sodu nasypte do nádržky na prací prášek a spusťte dlouhý prací cyklus na vyšší teplotu. Pračka bude vyčištěna stejně dobře jako při použití přípravků z drogerie, zato budete daleko šetrnější k životnímu prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů