Úterý, 19. března 2024

Zelená oáza roku putuje do Spáleného Poříčí. Zájemci o další grant mají čas do konce října

Zelená oáza roku putuje do Spáleného Poříčí. Zájemci o další grant mají čas do konce října

V květnu v květu. To je název sousedského projektu ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který získal cenu za Zelenou oázu roku. S oceněním přeměny mrtvých trávníků na pestré záhony, které lákají hmyz i lidské oko, dobře zasakují vodu a nevyžadují mnoho údržby, se pojí i finanční odměna 1 000 EUR od společnosti MOL ČR, která pomůže projektu s dalším rozvojem. Grant až 140 tisíc korun ve stejnojmenném programu, který vyhlašuje Nadace Partnerství, lze pro záměry na příští rok získat podporu do konce října. Podrobnosti aktuální výzvy nabízí web www.zelene-oazy.cz.

Po rekonstrukci Republikánské ulice ve Spáleném Poříčí se místní konečně dočkali chodníku, ale zbylo jen málo místa pro zeleň. V malých ostrůvcích mezi dlažbou parkovacích stání se nasetému trávníku nedařilo. Proto se tamní obyvatelé v dubnu rozhodli k odbagrování travnatého drnu, navezení písčitého substrátu a rozvezení štěrku k připraveným plochám. Společná výsadba záhonů proběhla 1. května za velkého zájmu Spálenopoříčských, kdy se nakonec podařilo na zelené ostrůvky přeměnit na 220 m2 plochy.

Právě velká odezva v řadách obyvatel vedla společnost MOL ČR k udělení ocenění za Zelenou oázu roku, které místním umožní rozvíjet další části obce. Finance obyvatelé využijí na úpravy potůčku nad městem, jelikož jejich městečko je častým terčem bleskových povodní, při kterých bývá zatopena mateřská školka.

,,Máme k dispozici plán opatření, zpracovaný krajinnou architektkou, která povedou k tomu, že se při přívalových deštích voda nebude dostávat do intravilánu obce, ale zároveň se srážková voda maximálně zadrží v krajině. Jedno z těchto dílčích opatření bychom rádi realizovali. Jedná se o úpravu potoka zbudováním drobných hrází na jeho toku. Pokud bychom na potůčku vytvořili drobné hráze z dřevěných klád nebo kamenů, voda by se zadržela a při přívalových srážkách by se zčásti rozlila do sousedního lesíka. Tok by se zpomalil a zvýšila by se maximálně zasakovací plocha. Tuto akci plánujeme uskutečnit formou brigád s dobrovolníky," přibližuje záměr Lenka Stachová ze spolku TOPLAND BRD ve Spáleném Poříčí.

Grantový program zelené oázy již pátým rokem vypisuje Nadace Partnerství za podpory společnosti MOL ČR. Do 31. října mohou obce, školy, spolky a další organizace získat celkem 1,4 milionu korun na podporu tvorby a úprav zelených veřejných prostranství, přírodních a komunitních zahrad, lepší péči o přírodně hodnotné lokality jako jsou remízky, meze nebo květnaté louky nebo projektů, které směřují k obnově a rozšiřování starých sadů. Finance lze získat i na lepší hospodaření s vodou v obci, jako je čištění vodních děl, sběr a využití dešťovky nebo na přírodní úpravy potoků či studánek. Stromy vysazené v rámci projektů se zároveň stanou příspěvkem do nové celonárodní iniciativy Sázíme budoucnost.

Další informace najdete na www.zelene-oazy.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů