Čtvrtek, 28. března 2024

Počítače, telefony lednice: Lidstvo letos vyprodukuje 50 milionů tun elektroodpadu

Počítače, telefony lednice: Lidstvo letos vyprodukuje 50 milionů tun elektroodpadu

Mezinárodní den elektroodpadu (MDE), letos v pořadí už druhý, se uskuteční v pondělí 14. října. Vyhlašuje jej WEEE Forum, Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu. Svými aktivitami se letos k MDE připojí stovka organizací z více než čtyřiceti zemí po celém světě.

Jedním z reprezentantů České republiky ve WEEE Foru je kolektivní systém Elektrowin. ,,Odhaduje se, že v roce 2019 bude na celé planetě vyprodukováno asi 50 milionů tun elektroodpadu. Polovina z toho jsou osobní zařízení, jako počítače, obrazovky, smartphony, tablety a televizory, zbytek budou tvořit větší domácí spotřebiče a zařízení pro vytápění a chlazení," uvádí Roman Tvrzník, předseda představenstva Elektrowin a.s.

Každý rok se ale podle statistik WEEE Fora celosvětově recykluje pouze asi 20 % elektroodpadu, což znamená, že 40 milionů tun ročně je buď uloženo na skládku, spáleno nebo nezákonně obchodováno a zpracováváno nestandardním způsobem. To má za následek obrovskou ztrátu cenných a kritických surovin z dodavatelského řetězce a způsobuje to vážné zdravotní, ekologické a společenské problémy nelegální přepravou odpadu do rozvojových zemí.

Děti tvoří Recyklační zpravodaje

Elektrowin se k letošnímu Mezinárodnímu dni elektroodpadu připojil prostřednictvím programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Ten vyzval žáky a studenty zapojených škol, aby se stali redaktory, reportéry a nadšenými fotografy, kteří společně vytvoří svůj vlastní školní Recyklační zpravodaj.

Při jeho tvorbě mají jedinou podmínku. Tou je, aby byl zpravodaj věnován ochraně životního prostředí, a alespoň v polovině jeho obsahu se jeho tvůrci zaměřili na třídění drobného elektra anebo baterií. ,,Oceníme, pokud mezi příspěvky zařadíte i informace o Mezinárodním dni elektroodpadu a Evropském týdnu recyklace baterií," vzkazují zadavatelé tohoto úkolu.

20 kilo na obyvatele

,,Od roku 2019 představuje minimální míra sběru, která má být každoročně dosažena v členských státech EU, 65% průměrné hmotnosti spotřebičů uváděných na trh za tři předchozí roky, nebo alternativně 85 % vyrobených spotřebičů," připomíná Pascal Leroy, generální ředitel WEEE Fora.

To podle něj znamená vysbírat přibližně 10 milionů tun, tedy zhruba 20 kg na obyvatele. ,,Jsme přesvědčeni, že Mezinárodní den elektronického odpadu přispěje ke zlepšení povědomí společnosti a prostřednictvím této pomoci ke zlepšení míry sběru nejen v Evropě, ale i celosvětově," zdůrazňuje Pascal Leroy.

Kam s ním? Víme! www.kamsnim.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů