Pátek, 19. dubna 2024

Karviná rozmístí ve městě nádoby na sběr olejů a tuků

Karviná rozmístí ve městě nádoby na sběr olejů a tuků

Karviná do konce října rozmístí na území města nové odpadové nádoby. Oranžovo-černé popelnice o objemu 240 litrů budou sloužit k odkládání jedlých olejů a tuků. V Karviné jich bude lidem k dispozici 30, řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Podle něj tak město reaguje na zákonnou povinnost zajistit celoročně místa pro oddělené ukládání jedlých olejů a tuků, která začne platit od ledna příštího roku. Lidé mohli dosud tento odpad odkládat ve městě ve sběrném dvoře Technických služeb Karviná.

"V této bezplatné službě bude (sběrný dvůr) nadále pokračovat, ale lidé ji dosud příliš nevyužívají. Oleje a tuky tak dnes nejčastěji končí v toaletách a domovních odpadech, tím je kanalizace tuky znečišťována a zanášena. Město očekává, že síť sběrných nádob rozmístěných po celém městě osloví svou dostupností občany, kterým není ekologie lhostejná," uvedl Hudeček.

Dodal, že jedlé oleje a tuky se do nádob musí ukládat v uzavřených umělohmotných lahvích nebo jiných plastových obalech. Následný sběr a likvidaci bude pro město bezplatně zajišťovat odborná firma.

"Nádoby se budou vyprazdňovat přibližně jednou za tři měsíce, což představuje běžný interval pro naplnění nádoby. V případě hrozícího přeplnění provede firma mimořádný svoz," uvedl Hudeček.

Do nových typů odpadových nádob lze shromažďovat pouze jedlé oleje a tuky bez příměsi saponátů a jiných chemických přípravků, zbavené větších mechanických nečistot či jiných odpadních materiálů a zbytků jídla. Seznam lokalit s umístěním sběrných nádob bude uveden na stránkách města. Totožné nádoby už v létě rozmisťoval například i Havířov na Karvinsku, který má ve městě rovněž 30 kusů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů