Pátek, 19. dubna 2024

V Grónsku sázejí na turistiku, ale s ohledem na přírodu

V Grónsku sázejí na turistiku, ale s ohledem na přírodu

Klouzat v kajaku podél modrobílých ledovců nedaleko přístavu, procházet se mezi barevnými domky, vypravit se na výlet do zasněžené přírody: koncem indiánského léta dosahuje na malém grónském ostrově na východě Grónska svého vrcholu turistická sezóna, píše agentura AFP.

"I když jste raději moc nečekali, abyste pak nebyli zklamaní, Grónsko vás uchvátí," říká nadšeně Sarah Bovetová tváří v tvář měsíční krajině s bílým ledem, černými skalami a domečky v živých barvách.

V Kulusuku, kde žije asi 250 obyvatel, je všechno jiné, povzdychne si devětadvacetiletá švýcarská umělkyně pobývající v Grónsku.

Velká část z 85.000 turistů, kteří každoročně do Grónska přijíždějí, sice dává přednost západnímu pobřeží, ale ani východní břehy se svými ledovci, divokou přírodou a velrybami a ledními medvědy se nemají za co stydět.

Turistika je nyní pro místní komunity významným zdrojem příjmů, kromě rybolovu a lovu, které se zde praktikují celá staletí.

Justus Atuaq, mladý lovec z Kulusuku, vozí turisty v březnu a v dubnu, které jsou hlavní jarní sezónou, na saních. To mu zaručuje dost peněz na péči o psy. "Používán k saním lovecké psy, někdy si zahraniční turisté také chtějí zalovit," vysvětluje, zatímco své psy krmí.

Podle turistické agentury Visit Greenland vzrostla v Grónsku turistika v letech 2014 až 2017 o deset procent a loni o tři procenta.

Jeho ledovce a fauna učinily z Grónska pro milovníky dobrodružství a přírody populární lokalitu. Mnozí z návštěvníků přiletí letadlem, ale výletní lodě jsou stále alternativou, jak objevovat krásy země.

Ano, Grónsko v poslední době lidi přitahuje. Území bohaté na nevyužité zásoby ropy, zemního plynu, nerostů a na množství ryb a krevet, kolonizovalo počátkem 18. století Dánsko. V roce 1979 získalo autonomii.

Dnes četné grónské strany doufají, že se podaří dosáhnout nezávislosti. Ačkoli území stále dostává z Kodaně roční subvence odhadované v roce 2017 v přepočtu na 12,3 miliardy Kč, někteří spatřují v turistice způsob, jak se osamostatnit.

Dokonce amerického prezidenta Donalda Trumpa nalákaly přírodní zdroje území a jeho strategický význam, který roste s tím, jak roztává věčně zmrzlá půda. V srpnu oznámil, že by chtěl Grónsko od Dánska koupit, čímž uvrhl království do rozpaků.

V každém případě zvyšování počtu turistů klade velké nároky na infrastrukturu Kulusuku, v souvislosti s jeho zeměpisnou polohou, klimatem i náklady na přepravu.

Kulusuk se svým jediným supermarketem, letištěm, které v 50. letech minulého století vybudovala americká armáda, a přístavem obklopeným dřevěnými domky v pestrých barvách postavenými kolem fjordu ustrnul v minulosti.

Jako mnoho grónských regionů nemá ostrov asfaltovanou silnici a návštěvníci musejí přijíždět letadlem nebo lodí. Jednodenní lodní výlety do Kulusuku z Reykjavíku v červenci a v srpnu stojí v přepočtu 17.900 Kč.

Agentura Visit Greenland tvrdí, že rozvoj turistiky je cílem, ale Grónsko se musí vypořádat s výzvami jako je infrastruktura. Vláda investuje do modernizace letišť v Nuuku a Ilulisatu na západním pobřeží a chce postavit další letiště na jihu. Hodlá studovat, jaké to bude mít dopady na životní prostředí.

"Dnes jsou na místech, kde se volně kempovalo a kde jste bývali dřív sami, třeba i dvě skupiny najednou," konstatuje Johanna Sveinbjorndottirová, která organizuje cesty do Kulusuku pro společnost z Islandu. Znepokojuje ji, jaký dopad by mohlo být nepřiměřené zvýšení počtu návštěvníků na panenskou přírodu obklopující vesnici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů