Čtvrtek, 28. března 2024

Budoucnost cestování: Aplikace pro vyhledání pitné vody, zvukový doprovod pro slepce či navigace po dobře osvětlených ulicích

Budoucnost cestování: Aplikace pro vyhledání pitné vody, zvukový doprovod pro slepce či navigace po dobře osvětlených ulicích

Celosvětový Travel Hackathon od Kiwi.com, který se konal 27. září u příležitosti Světového dne cestovního ruchu, letos zaměřený na udržitelnost a zlepšení podmínek pro cestování, přinesl originální nápady více než 50 programátorských týmů z celého světa. Vítězným projektem hackathonu se stala aplikace spojující cestování a lokální umělce od týmu Pinguin Bots.

Vítězná aplikace týmu Pinguin Bots turistům nabídne koncerty místních umělců podle vyhledaných letů a současně podpoří lokální komunitu.

,,Oba rádi cestujeme a také se neustále snažíme vymýšlet nové způsoby, jak pomocí technologie vylepšit aspekty naší každodenní rutiny, nebo je alespoň učinit zábavnějšími. Když jsme se o hackathonu dozvěděli, byli jsme nadšeni. Lákala nás výzva strávit 24 hodin prací na kreativním využití technologie pro zlepšení cestování. Zpětná vazba na náš projekt nás hned po hackathonu velmi motivovala. Proto jsme se rozhodli v práci na projektu i nadále pokračovat, abychom mohli aplikaci časem publikovat v Internetovém obchodu Chrome a lidé ji tak mohli začít využívat," popisují svůj projekt Elises Delgado Tamarit a Oriol Nadal Bufí z vítězného týmu Pinguin Bots.

,,Nápad propojit hudbu a cestování ještě před samotnou cestou se nám moc líbil. Věříme, že může cestovatele inspirovat nejen pro víkendový výlet, ale i třeba pro návštěvu mnohem vzdálenějších koutů světa. Tým dodal originální řešení ještě během hackathonu, zaměřil se na jednoduchost i neobvyklá spojení, která s tou pravou technologií doručí zákazníkům, což je i případ Kiwi.com," popisuje vítězné charakteristiky, které jej přesvědčily, David Pavlík, CIO Kiwi.com.

Do finálního kola hackathonu postoupilo 12 projektů, mezi nimi i brněnský Siesta Radar, který lyžařům a vodákům navrhuje spojení na základě satelitních dat o sněhových nebo říčních podmínkách kombinovaných s rezervačním systémem Kiwi.com, platforma askLiv z Barcelony, která shromažďuje informace pro cestující na základě jejich zdravotního stavu, londýnská aplikace LightPath vyhledávající dobře osvětlené pěší trasy, nebo taiwanská platforma Drinking Water pro vyhledávání pitné vody ve městě, která má současně omezit používání plastových obalů.

Global Travel Hackathon je další z řady aktivit Kiwi.com, kterými podporuje a integruje nadějné programátory a jejich nápady, které mohou změnit svět cestování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů