Pátek, 19. dubna 2024

Jihočeský kraj zadal studii, jak energeticky využívat odpady

Jihočeský kraj zadal studii, jak energeticky využívat odpady

Jihočeský kraj zadal studii, z níž má vzejít, jaké zařízení pro energetické využití odpadů (Zevo) by bylo nejbezpečnější. V kraji zatím žádné takové zařízení není. V kraji se loni energeticky nevyužilo ani procento ze všech odpadů. Nejdál je v tomto ohledu Teplárna Planá nad Lužnicí. Požádala o zkušební provoz zařízení s roční kapacitou 2400 tun, které by energeticky využívalo odpadní plasty, a zpracovala studii proveditelnosti na Zevo s roční kapacitou 50.000 tun. Na konferenci Komunální odpad po roce 2024 to dnes řekla vedoucí krajského oddělení ochrany ovzduší a nakládání s odpady Hana Pacáková.

Od začátku roku 2024 by měl platit zákaz ukládat na skládky směsný komunální odpad, stejně jako recyklovatelné a využitelné odpady. Nový zákon navrhuje, aby ze skládek zmizely všechny odpady s výhřevností 6,5 gigajoulu na tunu. Pacáková dnes řekla, že termín by měl být posunutý na rok 2030.

Z dřívější krajské analýzy vyplynuly dvě varianty, buď postavit Zevo v Českých Budějovicích nebo menší zařízení v okresních městech, která mají centrální zásobování teplem. Vlastní analýzy si zadávají města České Budějovice, Písek, Strakonice a Tábor, uvedla Pacáková. Postavit takzvané velké Zevo by podle Pacákové stálo přes dvě miliardy korun.

Za rok 2018 se v kraji podle Pacákové vyprodukovalo 2,05 milionu tun odpadů, z toho 334.000 tun komunálního, na jednoho obyvatele vychází 520 kilogramů komunálního odpadu. Ze všech odpadů se jich loni energeticky využilo 0,01 procenta. Podíl odpadů odstraněných skládkováním byl 12 procent ze všech, u komunálního odpadu to bylo 58,2 procenta.

Jedním z cílů krajského plánu odpadového hospodářství na období 2016 až 2025 je omezit skládkování, zvýšit podíl tříděného odpadu a komunální odpad energeticky využívat. "Tahle povinnost se nám doposud nedaří plnit," řekla Pacáková. Dodala, že produkci odpadů v kraji dlouhodobě ovlivňuje stavba dálnice D3 i to, že přes milion tun odpadů ročně se využije k rekultivaci kalojemů v Mydlovarech.

V Jihočeském kraji je podle informací krajského úřadu 24 skládek odpadů, 139 kompostáren s roční kapacitou 183.000 tun bioodpadů. Na jihu Čech funguje 104 sběrných dvorů.

Václav Koblenc

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů