Úterý, 23. dubna 2024

Občané Nymburka budou mít možnost třídit kovy

Občané Nymburka budou mít možnost třídit kovy

Lidé v Nymburce budou mít možnost třídit kovový odpad. Sběrná místa se rozšíří o nádoby určené právě ke sběru kovů. Ve městě přibude 25 šedých kontejnerů, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Petr Černohous.

"Věříme, že tak jako se občané naučili perfektně třídit odpady z papíru, skla a plastů, naučí se třídit i tuto novou komoditu a kovy již nebudou končit v popelnicích a na skládkách," řekl místostarosta Bořek Černý (Nymburk s klidem).

Šedé kontejnery na kovový odpad se na různých sběrných místech objeví od 1. listopadu. V případě, že se budou nádoby rychle plnit, budou pořízeny další na jiná stanoviště.

Technické služby vytipovaly prvních 25 stanovišť ve městě. Seznam a mapu jednotlivých stanovišť naleznou lidé na webu města.

Mezi nejčastěji vyhazované kovy patří podle Černohouse plechovky od piva, limonád nebo v podobě deodorantů. Do nových kontejnerů patří také plechovky od konzerv, kovové tuby, alobal, kovové zátky, víčka, krabičky, hřebíky, šroubky a další drobné kovové odpady.

Naopak by lidé neměli do kontejnerů odkládat plechovky od barev, olejů a jiných nebezpečných látek. Tlakové nádoby ani domácí spotřebiče a jiná vysloužilá elektronická zařízení složená z více materiálů rovněž do šedých kontejnerů nepatří. Tyto druhy odpadů se třídí ve sběrných dvorech samostatně, podobně jako těžké nebo toxické kovy, například olovo či rtuť.

Od 1. října mají lidé v Nymburce k dispozici také kontejnery určené ke sběru jedlých olejů a tuků. Dosud mohli použité oleje odkládat pouze ve sběrném dvoře. Ve městě přibylo deset míst s kontejnery.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů