Pátek, 19. dubna 2024

Plasty už neletí! Letiště Praha chce omezovat jednorázové plasty

Plasty už neletí! Letiště Praha chce omezovat jednorázové plasty

Letiště Praha spouští program Plasty už neletí, který má vést k omezení spotřeby jednorázových plastů v prostředí letiště. Chce proto motivovat cestující, aby tento druh plastů používali minimálně nebo vůbec, zároveň firma postupně sníží vlastní spotřebu plastových obalů a do iniciativy zapojuje i obchodní partnery. Letiště tak rozšiřuje svoje aktivity v oblasti ochrany životního prostředí, které se dosud soustředily spíše na snižování emisí, ochranu proti hluku či ochranu podzemních i povrchových vod. Zároveň se tak připojuje k některým evropským letištím, která hledají cestu ke snižování produkce plastového odpadu.

,,Přestože Evropský parlament schválil zákaz používání jednorázových plastů až od roku 2021, Letiště Praha přichází s vlastní iniciativou již nyní a do praxe bude postupně zavádět konkrétní opatření na snižování jednorázových plastů. Cílem je mimo jiné motivovat cestující, aby snižovali svůj dopad na životní prostředí a cestovali tak například se znovupoužitelnými lahvemi na nápoje či v případě zakoupení nápojů v jednorázových plastových lahvích je před bezpečnostní kontrolou nevyhazovali, ale vyprázdnili je a poté dále používali," uvedla Soňa Hykyšová, ředitelka Ochrany životního prostředí Letiště Praha. K tomu může cestujícím nově pomoct systém výlevek a pítek, kdy cestující jednoduše vodu z lahve vylijí před bezpečnostní kontrolou do výlevky a po průchodu kontrolním bodem si prázdnou lahev opět zdarma naplní pitnou vodou z jednoho ze 13 dostupných pítek. První výlevku mohou cestující vyzkoušet v Terminálu 2 již nyní a v budoucnu připravuje Letiště Praha instalaci několika dalších.

Letiště Praha omezilo také nabídku plastových reklamních předmětů a plasty redukuje i v oblasti interního stravování. V kancelářích, v zasedacích místnostech a na akcích, která pořádá, bude personál letiště nabízet místo balené vody v plastových lahvích raději čerstvou vodu v karafách, často doplněnou o mátu či jiné bylinky. Místo jednorázových plastových kelímků jsou nabízeny sklenice a jednorázová dávkovaná mléka do kávy jsou nahrazovány konvičkami na mléko. Testuje se také redukce plastových sáčků, a to díky zavedení nových odpadkových košů podporujících recyklaci odpadu. ,,Letiště Praha si rovněž zadalo studii, která má pomoci s výběrem vhodných alternativ za náhrady jednorázových plastů. Při výběru alternativ se proto budeme zaměřovat na celý životní cyklus výrobku, nikoli pouze na jeden aspekt, např. biologickou rozložitelnost. Naším cílem je zvolit takovou variantu, která je skutečně environmentálně přínosnější, než varianta plastová. Ne vždy je plast tou nejhorší variantou, jak se postupně potvrzuje," doplnila Soňa Hykyšová.

K omezování jednorázových plastů letiště motivuje i své nájemce. Jako první se k iniciativě připojil nájemce letištních restaurací a občerstvení Lagardere Travel Retail. Ten nově plánuje v průběhu roku 2020 zavést do svých letištních provozoven zálohované kelímky po konzumaci nápojů, které bude možné opět vracet.

Proč je iniciativa důležitá?

Plasty tvoří podle údajů Evropské komise více jak 80 % mořského odpadu a z toho většina připadá právě na jednorázové plasty, jako jsou plastové lahve, jednorázové plastové příbory a talíře nebo plastová brčka. Pomalu se rozkládající plasty pak ohrožují nejen život samotných živočichů a rostlin, ale i obživu místních lidí a atraktivitu lokalit pro návštěvníky. Podle studie Masarykovy univerzity v Brně o Vztahu české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí je však právě atraktivní příroda pro Čechy tím hlavním důvodem pro jejich dovolenou, a to nejvíce ze všech národů Evropské unie.

Další aktuální informace naleznete na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů