Úterý, 16. dubna 2024

Sedmá generace 5/2019: Právo bydlet

Jak zpřístupnit bydlení? Dýcháme čistější vzduch než v minulosti? Jak řeší krizové situace houby?

Sedmá generace 5/2019: Právo bydlet

Proč nestavět kanál D--O--L? Má stát dotovat novinařinu? Stromy, keře, dobytek, plodiny -- jde to dohromady? Kdo táhne fairtradový růst? Čím můžou prospět výmladkové lesy? Akvaponie -- ano či ne? Je české školství špatné? Kdy zmizí ropné skvrny z delty Nigeru? Měli byste vidět Nadvládu? Proč se neumíme uklidnit? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

Úvodní čtyři texty tohoto vydání věnujeme finančním a sociálním aspektům bydlení, jehož nedostupnost se stala palčivým problémem pro větší než malé množství obyvatel takzvaných vyspělých zemí. Akademici Eliška Černá, Tomáš Hoření Samec a Jakub Černý nejprve vysvětlují kontext intenzivního růstu cen bydlení, následně pak naše redaktorky a stážistky Magdalena Hronová, Jája Pivcová, Kristýna Čermáková a Veronika Charvátová přibližují stav tuzemské sociální bytové politiky včetně zabydlovací politiky v Praze a programů Housing First, Rapid Re-Housing a Symbios.

Důstojný život našincům ztěžuje i znečištěné ovzduší, jehož stav rozebírá v posledním dílu seriálu kauz Sabina Vojtěchová. Osobní index štěstí vám patrně nenavýší ani reportáž Žanety Gregorové z ropou zamořené delty Nigeru. Jak však známo, pravda osvobozuje. Naopak pozitivně by vás mohly naladit sondy do agrolesnické, akvaponické, výmladkové či fairtradové praxe, stejně jako inspirativní život hub nahlížený Pavlem Rotterem.

K zamyšlení pak vybízí rozhovor o tuzemském školství s profesorem Tomášem Janíkem, text Jana Kliky o etice sponzoringu, úvaha Jana Miesslera na téma erárního dotování novinařiny, sonda Štěpána Vaškeviče do pěstování bavlny v Uzbekistánu nebo rekapitulace staletých snah o výstavbu kanálu Dunaj--Odra--Labe od Miroslava Patrika. A nakonec vás může zklidnit dialog Nadi Johanisové s fyzioterapeutkou Clarou-Marií Lewit.

Dále jsme pro vás zrecenzovali film Nadvláda a knihy Jak žít minimalisticky a Ku-klux-klan: Tady bydlí láska. Nechybí ani pravidelné sloupky: v Bioastrologickém zatmění tentokrát zpovídáme britského premiéra Johna Bronsona, v Terrapii pak Zuzana Vlasatá vyzdvihuje přínos Grety Thunbergové. Vydání doplňujeme tradičními přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dobré a udržitelné bydlení přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů