Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hlavní turistická sezona v českých a moravských jeskyních skončila, některé z nich zvou návštěvníky i v zimě

Hlavní turistická sezona v českých a moravských jeskyních skončila, některé z nich zvou návštěvníky i v zimě

Nejnavštěvovanějšími jeskyněmi v České republice v letošní turistické sezoně byly tradičně Punkevní v Moravském krasu s 203 tisíci návštěvníky za prvních deset měsíců roku, na druhém místě to byly Koněpruské na Berounsku s téměř 84 tisíci turisty, na pomyslné bronzové příčce se umístily Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku s 67 tisíci příchozími zájemci. Pořadí tří ,,finalistů" je stejné jako loni.

,,V celkovém součtu 14 přístupných jeskyní jsme měli sice letos o něco méně návštěvníků, což ale koresponduje s letošním mírným poklesem návštěvnosti památek obecně. Je neustále širší nabídka turistických atrakcí a lidé mají víc cílů na výběr. Se sezonou jsme spokojeni," uvedl ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

Desetimiliontého návštěvníka od roku 2006, kdy byla v gesci Ministerstva životního prostředí založena samostatná Správa jeskyní ČR, přivedl osud do Javoříčských jeskyní na Olomoucku v pátek 23. srpna 2019 v 10:28. Byl jím Pavel Ján z Prostějova se svojí dcerou Anetkou, kteří přijeli do zdobného podzemí v nitru hory Špraněk v rámci svých prázdninových cest.

Ačkoli hlavní turistická sezona v tuzemském přírodním podzemí skončila, některé jeskyně přivítají turisty i v následujících měsících. Celoročně od úterý do neděle jsou kromě Punkevních otevřeny i Sloupsko-šošůvské jeskyně a jeskyně Výpustek v Moravském krasu. Poslední zmíněná, kromě přírodní krasové části, přibližuje zájemcům i jiné historické využití interiéru skalního masivu - jako vojenského protiatomového krytu z období studené války. Celou zimu od pondělí do pátku pak zvou zájemce Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší s největším podzemním jezerem Čech.

Ještě do půlky listopadu se po domluvě mohou výletníkům otevřít Jeskyně na Turoldu v Mikulově pod Pálavou se specifickou kamennou ,,mořskou pěnou" na zdech. Poté se až do dubna útroby uzavřou kvůli koloniím hnízdících netopýrů. Do konce listopadu zůstávají už jen ve všední dny otevřeny v Moravském krasu jeskyně Balcarka a Kateřinská, na Olomoucku Javoříčské a Mladečské a také v Českém krasu Koněpruské jeskyně. Po dohodě se v listopadu od pondělí do pátku mohou otevřít i Jeskyně na Pomezí u Jeseníku, až do konce roku i Zbrašovské aragonitové jeskyně. Více informací o časech prohlídek lze najít na webu www.caves.cz.

Až udeří mrazy, mohou se návštěvníci jeskyní i ohřát - teplota v tuzemských jeskyních neklesá celoročně pod 6 stupňů Celsia. Některé podzemní naučné trasy zpestří i mimo sezonu zábavný program. Například při akci Ďábelský Výpustek obsadí čerti stejnojmennou jeskyni ve Křtinském údolí 30. listopadu a 1. prosince.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů